Cégvilág

Gyógyuló egészségügy - Megmarad az egységes biztosító

Formálódás. Az új kormány szerint a korábbi évek elhibázott gazdaságpolitikájának oltárán feláldozták az egészségügyet, 650 milliárd forintot vontak ki az ágazatból. Az összeg visszapótlására utalások vannak ugyan a kormányprogramban, de az ütemezésére csak következtetni lehet.

Biztosnak tűnik, hogy nem lesz feltétel nélküli konszolidáció, valószínűleg azt a szerkezetátalakításhoz kötik. A lakosság egészségi állapota indokolja a kórházi kapacitások nagyságát, de a programalkotók elképzelhetőnek tartják, hogy a 65 milliárdos kórházi adósságrendezés fejében az állam átveszi és köztulajdonú társaságként működteti az önkormányzati tulajdonban lévő kórházakat.

Az intézmények egységes nemzeti egészségügyi szolgálatként gyógyítanak, finanszírozásukat egy megerősített ellenőrző hálózattal működő egységes biztosító végzi. Megerősítik a háziorvosi szolgálatot, a szakrendelőket, az ÁNTSZ-t, kiemelten kezelik a népegészségügyet, és csökkentik az adminisztrációt. A fiatal orvosokat nem rendelettel, a fizetések emelésével kívánják itthon tartani. Módosítják a gyógyszertörvényt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

ÁNTSZ háziorvosi szolgálat egészségi állapot
Kapcsolódó cikkek