Cégvilág

H1N1 ügyben gyanúba keverték az Egészségügyi Világszervezetet

Azt állítja a Medical Journal orvosi szaklap, hogy az Egészségügyi Világszervezet H1N1-ügyi titkos tanácsadó testületének egyik tagját egy gyógyszergyártó cég lefizette. Nem tudni, mi lett volna, ha nem oltják a lakosokat - állítja a magyar szakember.

A brit Medical Journal orvosi szaklap keményen bírálta múlt heti közleményében a világjárványt kihirdető Egészségügyi Világszervezetet (WHO). A cikk szerint a vírus ellenes szerek alkalmazására kidolgozott előírásokat olyan szakemberek készítették, akik konzulensként pénzt kaptak a készítmények két gyártójától. A szaklap szerint a világszervezet titkos tanácsadó testületében, az úgynevezett vészhelyzet bizottságban mindenképp van egy olyan személy, akit lefizetett 2009-ben egy gyógyszergyártó cég. Ez az a bizottság, amely abban segített a WHO-nak, hogy világjárvánnyá minősítsék-e az új influenzát, avagy sem. Az egészségügyi világszervezet a lap kérésére megtagadta a bizottságban lévő szakemberek nevének nyilvánosságra hozatalát.

A világjárványnak az eddigi összesítések szerint 14 ezer halálos áldozata volt. Magyarországon összesen 2,7 millió embert oltottak be H1N1 elleni vakcinával. Az új influenza megelőzésére a kormány négymillió ingyenes, és kétmillió adag pénzért vehető vakcinát biztosított.

Korábban Wolfgang Wodarg, az Európa Tanács korábbi elnöke azt mondta: biztos abban, hogy a gyógyszergyártók befolyásolták a tudósokat és a hivatalokat. Szerinte az oltásra költött pénz pazarlás volt, és feleslegesen tettek ki veszélynek egészséges embereket szerinte a gyerekek és a terhes nők beoltása nem lett volna elengedhetetlen.

Az egészségügyi világszervezet másik hibája szerinte az volt, hogy H1N1 világjárványt jelentett be, amikor még csak pár száz megbetegedés volt szinte, főleg Mexikóban, és a viszonylag kevés eset után hirtelen meghirdették a hatos fokozatú, azaz a legmagasabb szintű riasztást. Wodarg szerint ezt azért tehették ezt meg, mert előtte megváltoztatták a világjárvány fogalmát, amely korábban azt jelentette, hogy valami súlyos tünetekkel járó, nagyon durva betegséggel állunk szemben, amelyben sokan meghalnak. A H1N1 azonban influenza volt, ráadásul sokkal kevésbé volt veszélyes, mint több korábbi influenzajárvány. A WHO ennek ellenére azt javasolta, hogy oltassuk be magunkat. 5 milliárd eurót költöttünk erre csak Európában - teljesen feleslegesen - állította az Európa Tanács korábbi vezetője.

Az emberek egészsége a legfőbb szempont, és nem a gyógyszeriparral tartott kapcsolat. Ez a WHO alapító okiratában is szerepel – reagált a hírre a szervezet magyarországi irodájának vezetője. Pusztai Zsófia hozzátette: bármilyen bizottságba ül be valaki, ki kell töltenie egy összeférhetetlenségi nyilatkozatot, mely szerint nem kap fizetést gyógyszergyártótól. Ugyanakkor azt nem lehet kizárni, hogy ezek a szakemberek soha ne kerüljenek kapcsolatba a gyártókkal, ugyanis a szakértelmük éppen abból adódik, hogy részt vesznek különféle kutatásokban.

Elmondta azt is: valóban nem volt olyan súlyos a járvány, mint azt eredetileg gondolták, de nem tudni, mi lett volna akkor, ha nem oltják a lakosokat. Az iroda vezetője hangsúlyozta: a WHO nyitott minden vizsgálatra, hiszen a szervezet hiteléről van szó.

 

 

 

 

 

Medical Journal H1N1 WHO
Kapcsolódó cikkek