Cégvilág

Csúszik a cserkeszőlői fürdőberuházás

Várhatóan egy hónap csúszással készül el a Cserkeszőlői Gyógy-és Termálfürdőben zajló milliárdos fejlesztések legjelentősebb eleme, az új téli fürdő - tudatta az MTI-vel a komplexum igazgatója.

Torkos György elmondta: az Alföld és ezen belül Jász-Nagykun-Szolnok számos alacsony fekvésű településéhez hasonlóan Cserkeszőlőt is belvíz sújtotta az elmúlt hónapokban. A szélsőségesen csapadékos időjárással együtt ez komolyan hátráltatta a fürdő területén zajló fejlesztéseket.

Elmondta: a téli fürdő építése félidejéhez érkezett, a projekthez szervesen kapcsolódó új, extra gyógy-és élményelemekkel felszerelt, 300 négyzetméteres szabadtéri gyógymedence kivitelezése pedig mintegy 70 százalékos készültségi szintnél tart, azt augusztusban adják át. Az önkormányzat saját beruházásaként pályázati támogatással megvalósuló új, reprezentatív beléptető épületen már az utolsó simításokat végzik.

    Az igazgató elmondta, hogy a fejlesztéshez 2009-ben nyertek 451,5 millió forintos uniós támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A források nagyobb részét, mintegy 600 millió forintot saját költségvetéséből biztosította a tulajdonos helyi önkormányzat.

    A már meglévő gyógyászati központhoz szervesen csatlakozó új téli fürdőkomplexum kivitelezése tavaly októberben kezdődött. A jelenleg várható október végi átadással számolva így alig egy év alatt készül el a háromszintes, 1.200 személyes öltözőt és 300 négyzetméteres fitnesztermet is magában foglaló létesítmény.

Cserkeszőlőn 1942-43-ban bukkantak a gyógyvízre, miközben a Magyar Amerikai Olajkutató Társaság ásványolajat keresett. Ezután a kút több évig le volt zárva, majd 1948-ban nyitották meg újra. Fokozatosan fedezték fel a víz gyógyító hatását, a fürdő építése 1955-ben indult. Korszerűsítése, bővítése az utóbbi években új lendületet vett.

    A létesítmény nátrium-hidrogénkarbonátos, lágy vize a mozgásszervi, nőgyógyászati és egyes bőrbetegségek, például a pikkelysömör gyógyítását segíti. Évente átlagosan 300 ezer ember érkezik ide, 2009 júliusában 69 ezer vendéggel havi látogatócsúcsot értek el. A létesítmény szolgáltatásai színvonalának elismeréseként korábban megkapta a Szolnok megyei önkormányzat turisztikai védjegyét.

fürdő beruházás gyógyvíz
Kapcsolódó cikkek