Cégvilág

Eltörlik a rezidensek röghöz kötését - Csendes vezetőváltás az ÁNTSZ-ben

Vizsgálják a H1N1 vakcina hatásosságát, visszanyernék a lakosság oltási bizalmát

Az új influenza járvány nemzetbiztonsági kockázat, ezért vissza kell nyerni az emberek bizalmát, akik a szakmai viták kereszttüzében elvesztették hitüket az oltás fontosságában - jelentette be tegnap Szócska Miklós, az ágazatért felelős államtitkár, amikor tegnap bemutatta az új tisztifőorvost. Egyebek között azt várják Paller Judittól, hogy szakmailag tisztázza a vakcina körüli kuszaságot, hogy egy esetleges járvány idején az egészségügy képes legyen végrehajtani a lakosság oltását.

Az államtitkár szerint tisztázni kell, hogy valóban hatásos-e a H1N1 vírus ellen itthon gyártott vakcina, transzparenssé kell tenni a gyártás hátterét, s olyan logisztikai rendszert kell kiépíteni, amely a nagy járványok idején is alkalmas a vakcina szállítás megszervezésére. A gyártó Omninvestnek adott 2 milliárd állami pályázati összeg jogosságának vizsgálata nem a tárca kompetenciája - tette hozzá.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Győr- Moson-Sopron Megyei Intézetének vezetője váltja Falus Ferencet az országos tisztifőorvosi poszton. Paller Juditnak nem új a feladat, hiszen 1991-től vezetőként dolgozik a szolgálatnál. Feladata a stratégiai irányítás és az operatív feladatok szétválasztása - mondta. Könnyű helyzetben van, hiszen működőképes szervezetet vesz át, ismeri a munkatársakat. Nehézséget az okozhat, hogy a folyamatos munka mellett kell a szervezeti átalakításokat elvégeznie, a feladatokhoz igazítani a struktúrát. Ezek között kiemelt lesz a népegészségügy új alapokra helyezése - tette hozzá.

A leköszönő Falus Ferenc is megnyugtatónak tartja az utód kiválasztását, akit maga nevezett ki a regionális ÁNTSZ élére. Fontosnak, hogy az új tisztifőorvos valamennyi politikai oldal és a minisztérium bizalmát élvezi - mondta.

Változott a rezidens rendelet

Felmentik a szakorvosjelölteket az alól a kötelezettség alól, hogy a szakképzés megszerzése után négy évig annál a kórháznál dolgozzanak, ahol képesítést szereztek, sőt Magyarországhoz sem kötik a menni akarókat - jelentette be Szócska Miklós a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. Lehetővé teszik a szakképzés megszakítását, ha annak meghatározott oka van, de a visszalépést annak megkezdése előtt fél évvel be kell jelenteni. A szakképzési keretszám meghatározásába bevonják a fiatalok képviseleti szervezeteit is. Az előző kormány által hozott rendeletet azért módosították, mert a kötöttségek miatt a végzős hallgatók kétharmada külföldre készült, ami a hazai betegellátás számára katasztrófát jelentett volna. A tárca a továbbiakban olyan rendszert hoz létre, amely vonzóvá teszi az itthon maradást.

Falus Ferenc ántsz
Kapcsolódó cikkek