Cégvilág

Milliós végkielégítéssel napokon belül távozik a BP vezére

A Sunday Telegraph értesülése szerint távozásra készül, miután a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa ellenére 10 milliárdos profitot realizált az első félévben.

Tony Hayward véglegesíti azonnali távozásának részleteit, mivel az olajtársaság várhatóan két napon belül közleményt ad ki a vezérigazgató jövőjével kapcsolatban - írja a lap. A Hayward végkielégítéséről szóló tárgyalások egész hétvégén át tartottak, és mostanra úgy tűnik még a cég keddi féléves eredményeiről szóló jelentés előtt bejelnti távozását.

Elemzők egybehangzó értékelése szerint az olajóriás féléves eredménye közel 10 milliárd dollár, a Deepwater Horizon okozta többmilliárdos költséget igénylő katasztrófa ellenére is. Jason Kenney, az ING olajipari elemzője szerint a költségek viszont 25 milliárdos adózás előtti veszteséggé alakíthatják a cég eredményét.

A BP vezetőségében teljes az egyetértés, hogy csak Hayward távozásával képes a cég új lapot kezdeni. Carl-Henric Svanberg elnökről úgy tudni, a vezérigazgató távozása mellett foglal állást, és meg van győződve, hogy a BP-nek gyökeres változást kell végrehajtani a vállalatirányítási kultúrájában.

Az igazgatótanács holnapi ülése az utolsó akadály a politikailag kényes végkielégítés útjában. Barack Obama és az amerikai kormány komolyan figyelni fog ugyanis arra, hogy a távozó vezérigazgató vajon a "sikertelenségéért kap-e jutalmat".

Ha a távozási egyezséget jóváhagyják, Hayward legalább 1,045 millió fontot, azaz egyéves fizetését kaphatja, ám a vezérigazgató biztosan többet kér majd azért a 28 évért cserébe, amit a vállalatnál töltött.

Szerződése szerint Hayward távozása esetén aktuális fizetésére és egyéb juttatásaira jogosult, ami a tavalyi évben azt jelentette, hogy 1,045 millió fontos fizetése mellett 2,09 milliós bónuszt, 852 ezre hosszú távú ösztönzési juttatást, valamint 440 ezer fontos részvényopciót kapott, azaz összesen 4,56 millió fontot.

A BP vezető tisztviselő szerint egyébként a kutat működtető Transocean és a cementdugón dolgozó Halliburton együttműködésének hiánya eredményezte, hogy az olajcég képtelen volt átfogó képet adni arról, hogy mi történt.

Az olajvállalat 1,6 milliárd dollárt kér a kút társtulajdonosaitól, az Anadarko és a Mitsui nevű cégektől.

Tony Hayward végkielégítés Deepwater Horizon Mexikói-öböl olajkatasztrófa BP
Kapcsolódó cikkek