Cégvilág

Szalai: hiába kritizál az ellenzék, kiállja a próbát a médiacsomag

Az alkotmányossági próbát is kiállja majd a Fidesz médiacsomag-javaslatának tegnap elfogadott eleme – mondta a Duna Televízió reggeli műsorában Szalai Annamária, a kormánypárt médiáért felelős szakpolitikusa arra reagálva, hogy az ellenzéki pártok közül több is jelezte, az alkotmánybírósához fordul az ügyben.

Mint ahogy az már köztudott, tegnap többek között egy új nemzeti médiahatóság létrehozásáról, valamint a közmédiumok közös tulajdonosi felügyelet alá vonásáról döntött az Országgyűlés kormánypárti többsége. Az ellenzéki pártok közül több is jelezte, hogy alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Megtehetik az ellenzéki pártok, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak a médiatörvény-csomag csütörtökön elfogadott egyik eleme miatt, de én úgy gondolom, a törvény kiállja majd a próbát – reagált a pártok kritikáira a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában Szalai Annamária. 

A kormánypárt médiáért felelős szakpolitikusa hozzátette, hogy a csomag első elemét már egy hónapja elfogadta a parlament, az ellenzéki pártok arra is azt mondták, hogy alkotmányellenes. "Ennek ellenére a köztársasági elnök úr, aki nagy figyelemmel kíséri az alkotmányt, minden kritika nélkül aláírta a módosítást" - szögezte le Szalai Annamária.

Szalai abban bízik, hogy a jelenlegi - átláthatatlan és pazarló - közpénzfelhasználás sokkal hatékonyabb módon történik majd a közmédia-szektorban. Ezen túlmenően jobb minőségű és hatékonyabb tájékoztatást remél az adófizetők számára.

Szalai Annamária egyébként fontosnak tartja, hogy az egyes médiumok szakmailag önállóak legyenek. Az önálló profil a szakpolitikus szerint egyben azt is jelenti, hogy az eddigi párhuzamosságok – például hogy egy adott eseményre a Magyar Televízió és a Duna Televízió is kivonul a maga stábjával - megszűnhetnek a közmédiumok között.

közmédium médiacsomag kormány Fidesz Szalai Annamária
Kapcsolódó cikkek