Cégvilág

Egyre több közúti ellenőrzésre számíthatunk

Emelkedik a szabálytalanságok száma, ezért a mobil vizsgálóállomásokkal történő ellenőrzések gyakoriságát a jövőben valószínűleg növelni szükséges majd - összegezte a Nemzeti Közlekedési Hatóság a szeptember 7-9 közötti országos összehangolt közúti ellenőrzések tapasztalatait.

A vizsgálat kiterjedt a veszélyes áru szállítására, a gépjárművezetők vezetési és pihenőidejére, a menetíró készülékek használatára, a közúti közlekedési szolgáltatásra, a rakomány elhelyezésére és rögzítésére, a jármű megengedett tengelysúlyára és össztömegére, a közúti közlekedésben résztvevő járművek műszaki-és környezetvédelmi állapotára, jogszerű üzemeltetésére, valamint a díjfizetésre kötelezett út használatára.

Az alapos és mindenre kiterjedő ellenőrzés során összesen 3571 gépjárművet, illetve járműszerelvényt vizsgáltak. A menetírkorongoknál 2009. hasonló időszakához képest csökkent a feltárt szabálytalanságok száma. Viszont a mobil vizsgálóállomással végzett ellenőrzéseknél számos hiányosságot találtak, továbbra is súlyos probléma a hazai járművek alacsony karbantartottsági szintje.

Az ellenőrzés során született intézkedések növekvő száma jól mutatja, hogy a járművek műszaki, közlekedésbiztonsági állapota nem mutat javuló tendenciát, ezért a szállítók fokozottabb ellenőrzésére lehet számítani a jövőben. Emelkedik a jogsértések száma a veszélyes árut szállító járművek tekintetében is, emiatt a hatóságok részéről e területen is nagyobb odafigyelés várható.

közúti ellenőrzés Nemzeti Közlekedési Hatóság
Kapcsolódó cikkek