Cégvilág

Google-tiltás Csehországban

Csehország megtiltotta a Google számára a Street View alkalmazás kiterjesztését, mert az adatvédelmi biztos szerint sérti a személyiségi jogokat.

A személyes adatok védelméért felelős hivatal közölte: nem adja meg a Google-nak az engedélyt az utcákról készült panokrámaképeket felvonultató alkalmazás bővítéséhez. A cseh szervezet április óta vizsgálta a Street View ügyét, de az AP jelentése szerint nem indokolta meg az elutasító döntést.

A keresőóriás ideiglenesnek tekintette a határozatot, a cég szóvivője hangsúlyozta: szorosan együttműködnek Varsóval, és a legtöbb feltételt már teljesítették. Ugyanakkor Igor Nemec, az adatvédelmi hivatal vezetője úgy fogalmazott: a Google aránytalanul megsérti az állampolgárok magánszféráját. Az adatvédelmi szakértő szerint a Google a kerítések fölött belát a magánterületekre, hiszen a speciális felvételek elkészítésére alkalmas kamera egy autó tetején, 2,7 méter magasan helyezkedik el.

Nem ez az első alkalom, hogy az óriáscégnek gondja származik a Street View-ból. Korábban több európai ország adatvédői emeltek panaszt a módszer ellen, és Németországban eddig mintegy 100 ezer kérelem érkezett a Google-hoz olyan felhasználóktól, akik nem engedik, hogy arcuk felismerhetően jelenjen meg az interneten.

street view személyiségi jog cseh Google jogvédő
Kapcsolódó cikkek