Cégvilág

Hogyan lehet irodaházak lerombolásával válságot kezelni?

Dubaj a válság előtt a hihetetlen sebességgel fejlődő ingatlanpiacáról volt híres. Mostanra azonban a frissen megépült, vagy éppen félkész irodaházak teherré váltak, és egy ingatlanszakértő cég szerint akár le is rombolhatnák őket.

"Az üresedések csökkentésének legjobb módszere a további utánpótlás érkezésének megakadályozása, és a jelenlegi épületek forgalomból történő kivonásának elősegítése. Ennek keretében az irodaházakat lakóépületekké alakíthatják vagy akár le is rombolhatják" – áll a Jones Lang LaSalle tanulmányában, amelyet a Telegraph idéz.

Dubaj filozófiája a korábbi évtizedekben az volt: építkezz, és majd jönnek a befektetők. A stratégia jó ideig bevált, ezt kiválóan példázza a kikötők fejlesztése a hatvanas években: az akkor haszontalannak tűnő bővítést követően mára a Közel-Kelet legnagyobb tengeri csomópontjává vált az ország. A válság azonban gátat szabott a keresletnek, és mostanra Dubajban egymást érik a frissen felépült, üres irodaházak, illetve az építési területek.

Az ingatlanszakértő jelentése szerint 2007 és 2010 között 140 százalékkal növekedett az elérhető irodai területek nagysága Dubajban, ugyanakkor a foglaltság csak 70 százalékkal emelkedett. Jelenleg az irodák 38 százaléka üresen áll, és a Jones Lang LaSalle előrejelzése szerint a ráta 2011-2012-re 50 százalékra emelkedhet a városközpontban. A nagyvárosok fejlődése során gyakran felmerül hasonló probléma, ez történt Sanghajban, és Szingapúrban is, csakhogy ott a régi, rossz állagú épületeket kellett lebontani, míg itt új ingatlanokról van szó. Viszont az elemzők szerint Dubaj így a jövőben olcsó irodáival vonzhatja a befektetőket, ezt mutatja az elmúlt fél év újra növekvő keresete is.

Dubaj ingatlanszakértő Jones Lang LaSalle irodaház iroda
Kapcsolódó cikkek