Cégvilág

Már Kínát támadja az üzemromboló szuperféreg

Médiajelentések szerint Irán után már kínai üzemeket is megfertőzött a Stuxnet nevű, számítógépes szuperfegyvernek tekintett féreg.

Már a kínai állami média is beszámolt arról, hogy a Stuxnet több millió számítógépet fertőzött meg az országban – a rosszindulatú szoftver tehát Irán után most a kommunista országban terjed.

A féreg az utóbbi hónapokban igen sok fejtörést okozott az informatikai szakembereknek, hiszen ez az első olyan számítógépes kártevő, amelyet fizikai objektumok megsemmisítésére és megrongálása terveztek. A féreg fejlesztői társaikkal ellentétben nem adatlopásra törekednek, hanem a megtámadott üzemek működésének akadályozására.

Az AFP tudósítása szerint a Stuxnet képes átvenni a csőrendszerek, motorok, riasztórendszerek irányítását, de akár egy atomerőmű működését is akadályozhatja. Ez utóbbira "kísérletet is tett", hiszen a korábbi hírek szerint Iránban éppen a Bushehr nukleáris telepet támadta meg.

A kínai Rising International Software informatikai szakértője szerint az országban akár teljes üzleti szektorok tevékenységét is gátolhatja a Stuxnet, amely egyébként kifejezetten a Siemens által tervezett üzemvezérlő rendszerek gyenge pontjait használja ki. A Siemens kínai képviselete nem nyilatkozott a Stuxnettel kapcsolatban.

informatikai kártevő atomerőmű Stuxnet Siemens féreg
Kapcsolódó cikkek