Cégvilág

Túlfizetik, alulfizetik? - Nagy bérfelmérés itt

„Bértervezés 2011” című kutatásában idén is felméri a jövő évi bérek és béren kívüli juttatások módosítására vonatkozó munkáltatói szándékot a DGS GLOBAL – számolt be Dara Péter szakértő, a tanácsadócég elnöke.

A most induló felmérés eredményeit a résztvevők térítésmentesen megkapják, így versenytársi és piaci információk birtokában talán könnyebben ki tudják alakítani a jövő évre vonatkozó kompenzációs stratégiájukat, amennyiben az Országgyűlés dönt majd az adó- és járulékváltozásokról.

Több mint 600 szervezet szolgáltatott adatot a DGS GLOBAL 10 napos gyorsfelmérésében, amelynek egyik legszembetűnőbb eredménye azt volt, hogy a válaszadók 57 százaléka bérbefagyasztást, 6 százaléka pedig bércsökkentést tervezett.

A cégek és a HR vezetők egyik súlyos problémája a bérstruktúra kialakításánál, hogy a tervezés időszakában évek óta, így most sem áll rendelkezésre pontos információ a következő évi adó- és járulékváltozásokról.

A tanácsadócég májusi – munkakörönkénti konkrét bér- és juttatási adatokat vizsgáló – bérfelmérésében résztvevő vállalatok legkevésbé (fizikaiak) és legjobban fizetett (felső vezetők) munkaköreiben majdnem 30-szoros volt a jövedelmi különbség. A felmérés általános megállapítása az, hogy az összjövedelem tekintetében ágazatonként, régiónként, funkcionális területenként és tulajdonformák szerint rendkívül nagy szórás mutatkozik. Diplomás, ügyviteli és fizikai munkakörökben ez akár 70-80 százalékos eltérést is elérhet, a vezetői munkakörökben pedig 2-300 százalékos különbség is tapasztalható.

Ebből következően érdemes alaposan tájékozódni a munkaerő-piaci helyzetről. Amennyiben ugyanis csupán a felső vezetői javadalmazást vizsgáljuk, önmagában a béren kívüli juttatások is 8 millió forintot tesznek ki éves szinten. KSH adatok szerint a legrosszabbul és a legjobban fizetett szakmák esetében 11-szeres bérkülönbség figyelhető meg. Nem mindegy tehát egy tulajdonosnak vagy vállalatvezetőnek, hogy milyen jövedelemcsomagot ad, s milyen mértében változtat a béreken és juttatásokon a konkurense. Különösen fontos ez a nem termelő vállalatoknál, ahol a munkaerőhöz kapcsolódó költségek jelentik a legnagyobb költséghányadot.

A cég most induló felmérésében megvizsgálja, a munkáltatók milyen változtatásokat terveznek a felső vezetői, középvezetői, diplomás, illetve kereskedelmi munkakörökben, továbbá az ügyviteli szakemberek és a fizikai munkavállalók bérezése, juttatásai vonatkozásában.

A felmérést kitöltők október közepén térítésmentesen megkapják a kutatás részletes adatait tartalmazó elemzést. Az eddigi gyakorlathoz híven azonban ezúttal is bemutatásra kerül a nyilvánosság részére néhány főbb adat az október 21-i országos konferencián.

A felmérés kitöltéséhez kattintson ide

munkavállaló bér felmérés vállalatvezető bérstruktúra fizetés DGS Global
Kapcsolódó cikkek