Cégvilág

Erőművet vett a PannErgy

A PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. megvásárolta a Berekfürdő Energia Termelő és Szolgáltató Kft. 100 százalékát. A tranzakció eredményeként a PannErgy egy, a termálvíz metántartalmát égető erőművel és a hozzá kapcsolódó technológiai szaktudással bővítette alternatív energiaportfolióját. A Berekfürdő Kft. a geotermikus forrásból kinyert metánból állít elő villamos energiát, valamint hőt értékesít a helyi fogyasztóknak - tette közzé a társaság a BÉT honalpján.

A társaság évi 55-65 millió forint EBITDA-t termel. A közlemény szerint a Pannergy a 2011-es várható EBITDA 3,6-3,8 szorosát fizetett a vállalatért.

A Berekfürdő Kft. a berekfürdői strandot ellátó geotermikus kutak vízében, oldott állapotban lévő metánt hasznosítja. A társaság a metánt a kutakat üzemeltető önkormányzattól szerzi be, és annak a vízből történő kivonása után két összetett termelésű (kogenerációs) gázmotorban égeti el. Az előállított villamos energiát a KÁT (kötelező átvétel) rendszeren belül a MAVIRnak adja át, illetve szigetüzemben értékesíti, míg a keletkezett hÕt helyi fogyasztóknak adja el.

A metánégető villamos áram termelése 2010. szeptember elején kezdődött meg. A MAVIR-ral kötött szerződés alapján évi 2.185 megavatt per óra elektromos áram mennyiség eladása biztosított, és a különböző értékesítési sávok optimalizálásával 25,8 forint kilowattonkénti átlagos ár érhető el.

energia pannergy termálvíz metángáz erőmű Berekfürdő
Kapcsolódó cikkek