A Vértesi Erőmű Zrt. ellen újabb 6 milliárdos kifizetést ítélt meg a választott bíróság a cég közleménye szerint. Az ügy előzményének legfőbb oka a System Consultinggal 2008-ban létrejött, majd még abban az évben visszamondott villamos energia szállítási megállapodás. Mint ismeretes, a Vértesi Erőmű Zrt. korábbi vezetése tulajdonosi felhatalmazás nélkül 2008 során több milliárd Ft volumenben kötött áramvásárlási szerződést.



A villamosenergia-árak időközben bekövetkezett esése és a vevői(System Consulting Zrt.) elállás miatt piacképtelené vált szerződéseket a Vértesi Erőmű Zrt. kénytelen volt felmondani. Emiatt azonban az áramkereskedők egy része pert indított. Ez idáig két bírósági döntés született, mely az áramkereskedők igényét jogosnak ismerte el, ebből az erőmű már kifizette a CEZ Magyarország Kft-nek megítélt 1,9 milliárdos tartozását. A második közel 2 milliárdról szóló elmarasztaló ítélet után a Vértesi Erőműnek nem maradt más lehetősége, mint a csődvédelmi eljárás kérvényezése, amely időt adhatott a hitelezőkkel való tárgyalásokhoz, a követelések csökkentéséhez.

A Vértesi Erőmű Zrt. hitelezői pár napja, az egyezségi tárgyaláson még elfogadták a javaslatot, hogy a társaság újabb 90 nappal meghosszabbítsa a csődvédelmi eljárást. Az jelenlegi peres döntés értelmében azonban teljesen új helyzet állt elő. A mostani, több mint 6 milliárdos bíróság által megítélt követelés, amelyet a szerb tulajdonosi háttérrel rendelkező cég, az EFT Budapest Zrt. számára kell megfizetni, a társaság teljes ellehetetlenülését okozhatja. Ez az összeg egyébként fedezhetné Oroszlány teljes éves költségvetését vagy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) projektje keretében akár 6000 munkahely létrehozásához is elegendő lehetne.

És ez összeg csupán a mostani tartozást fedezné a közlemény szerint. A Vértesi Erőmű évek óta állami segítséggel működik, amely évről évre több támogatásra szorul. A vállalat tartalékai nem fedezik a megítélt tartozás töredékét sem. A társaság nehéz döntés előtt áll. Figyelembe kell vennie a vállalat dolgozóinak jövedelmét, a kapcsolt regionális szolgáltatások felelősségét, de állami tulajdoni hányada miatt figyelembe kell vennie az adófizetők pénzének védelmét is. A Vért nem rendelkezik az újabb tartozás rendezéséhez szükséges erőforrásokkal, amely tovább súlyosbítja a pénzügyi helyzetét és egyre kevesebb lehetősége van arra, hogy kigazdálkodja azt. A Vért vezetése ezért a napokban megvizsgálja, az újonnan kialakul helyzetet és megteszi a szükségesnek ítélt lépéseket.