Cégvilág

Iszapömlés - Talán elkerülhető a környezeti katasztrófa

Elérte a Rábát a vörösiszap-szennyeződés, de talán elkerülhető lesz a környezeti katasztrófa. Orbán Viktor a helyszínen tájékozódik a helyzetről.

Elérte a Rábát a vörösiszap-ár, de sikerült annyira oldani a szennyezés lúgosságát, hogy talán elkerülhető lesz a Marcal felső szakaszán tapasztalható környezeti katasztrófa, ott ugyanis tömeges vad- és halpusztulást okozott a szennyeződés - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Az ajkai katasztrófáról minden információ egy helyen itt!

Csütörtökön várhatóan elkezdik a kárfelmérést az iszapkatasztrófa sújtotta területeken a biztosítók. Orbán Viktor a vörösiszappal elöntött Kolontáron tájékozódik a katasztrófahelyzetről. A miniszterelnök sajtóértesülések szerint a katasztrófa-sújtotta Kolontáron kijelentette: Itt nincs értelme helyreállításnak.

Nézze meg a helyszínen készült videóriportunkat!

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő korábban arról számolt be, hogy a gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, csütörtök hajnalban már 10 körüli pH értéket mutat, így valószínűsíthetően a vörösiszap szennyeződés nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában. A Marcal felső szakaszán még tömeges vad- és halpusztulást okozott a lúgos szennyeződés. A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan figyelik a talaj- és a felszíni vizeket, a monitorozott kutak csütörtök reggel Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő. A folyó mellett élőket arra kérik, hogy tereljék karámokba az állatokat, hogy azok ne érintkezhessen az iszappal fertőzött vízzel, növényekkel.


[enews_gallery id='492329']

marcal vörösiszap Rába Orbán Viktor Ajkai katasztrófa devecser kolontár környezeti katasztrófa
Kapcsolódó cikkek