Cégvilág

Magyarázkodhat Carol Bartz: csalódást hozott a Yahoo

Folytatódott a Yahoo keresőmotorjának piacvesztése a Google-lal szemben. A Yahoo Inc. harmadik negyedéves eredményei várakozáson alul maradtak.

A Yahoo csoport árbevétele 2 százalékkal 1,6 milliárd dollárra emelkedett üzleti évének harmadik negyedében. A Google ugyanezen időszak alatt 23 százalékos forgalombővülést tudott felmutatni. Az adózott eredmény ugyan duplájára 396 millió dollárra nőtt 2009 ugyanazon időszakjához képest, a profitot a HotJobs nevű keresőmotor eladásából származó egyszeri tétel növelte.

A most közzétett eredmények valamivel alulmaradnak a Yahoo korábbi prognózisához képest. Az utolsó három hónapban 1,125 és 1,225 milliárd dollár közötti árbevétellel számolnak, míg a piaci elemzők 1,26 milliárdot várnak. A hír hatására a Yahoo-kurzus 3 százalékot esett.

Múlt héten a Reuters egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, a News Corp. és az AOL magántőketársaságokkal közösen vásárolná fel a Yahoo-t. Az APA New York-i jelentése szerint a vállalatot a tőzsdén kereken 20 milliárd dollárra értékelik.

Az 1995-ben alapított Yahoo tavaly 6,46 milliárd dollár bevétel mellett 597,99 millió dollár adózott eredmény könyvelt el. Carol Bartz 2009 elején váltotta fel Jerry Yangot, a Yahoo alapítóját a vezérigazgatói székben. Az új menedzsertől elsősorban azt várták, hogy hatékonyan felvegye a versenyt a cég legnagyobb riválisával, a Google-lal. Ez – a negyedéves számokat tekintve – egyelőre még várat magára.

News Corp. keresőmotor internet Yahoo Jerry Yang Google AOL
Kapcsolódó cikkek