Cégvilág

Célegyenesben a SkyCourt Ferihegyen

A kereskedelmi helyiségek száz százalékát kiadták már a márciusban nyíló új Ferihegyi terminálban.

„Egy folyamatban lévő megállapodás mellett közel százszázalékos a jövő március végén nyíló SkyCourt terminál telítettsége, tehát gyakorlatilag minden kereskedelmi, illetve vendéglátó-helyiségre van már szerződött bérlőnk” – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Jost Lammers, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója.

Elmondása szerint a Ferihegy 2-es terminál A és B utasforgalmi csarnokát összekötő 24 ezer négyzetméteres új utasforgalmi épület a legnagyobb fejlesztés a repülőtéren 1998 óta. A vezérigazgató megemlítette: a privatizációs szerződésükben arra vállaltak garanciát, hogy öszszesen 261 millió eurós fejlesztést hajtanak végre Ferihegyen 2006 és 2011 között, ebből 200 milliót már el is költöttek ez év októberére, maga a SkyCourt projekt pedig mintegy 75 millió euróba kerül.

Az új épületegyüttesben a kereskedelmi egységek, üzletek, duty free boltok mellett kávézók, éttermek is helyet kapnak majd, valamint egy gyorsétterem. „Az eddigiekben az egyik leggyakoribb panasz az utasok részéről a reptér infrastruktúrájával kapcsolatban arra vonatkozott, hogy nem elég széles körűek a vásárlási, étkezési lehetőségek. Ezt a problémát biztosan megoldja a március 27-én nyíló SkyCourt” – mondta Jost Lammers. A tegnapi tájékoztatón bemutatták a SkyCourt legnagyobb bérlőjét, a Ferihegyi repülőtéren már évek óta jelen lévő, duty free üzletek üzemeltetésére szakosodott, hamburgi székhelyű Heinemann Duty Freet. A 130 éve működő, német családi tulajdonú cég egy új, 1400 négyzetméter alapterületű Heinemann Duty Free bolt mellett két (egyenként 200 négyzetméteres) ruházati üzletet is nyit a csarnokban.
„A SkyCourt megnyitásával az üzleteink alapterülete 1300-ról 2200 négyzetméterre nő Ferihegyen, egy 3,5 millió eurós beruházás keretében. Az új üzletek megnyitásával 45 új munkahely jön létre, így a cégünk összesen 160 alkalmazottat foglalkoztat majd a Ferihegyi repülőtéren” – mondta Gunnar Heinemann, a Heinemann Duty Free társtulajdonosa. Elmondása szerint az üzleteikben körülbelül 10 százalék a magyar termékek aránya – élelmiszer-ipari termékek esetén 25 százalék –, s a jövőben tovább szeretnék növelni ezt az arányt. Ennek érdekében a duty free bolton belül kialakítottak és elkülönítettek egy olyan területet, ahol kizárólag magyar áruk, különlegességek, ínyencségek lesznek kaphatók. A Heinemann napi 4000-4200 vásárlóra számít a boltjaiban, a teljes üzemeltetés első évében pedig körülbelül 50 milliós, míg 2010-ben 40 millió eurós forgalomra számít.

A repülőterek gazdasági helyzetéről Jost Lammers a Világgazdaságnak elmondta, hogy folyamatosan esik a reptér-üzemeltetők légi közlekedésből származó bevétele – többek közt a repülőjegyárak csökkenése miatt –, ezért egyre fontosabbá válnak az egyéb, úgynevezett „non-aviation”, például a kereskedelemből, vendéglátásból, ingatlangazdálkodásból származó bevételek. Az új beruházás által jelentősen megnő a Budapest Airport utóbbi kategóriából származó forgalma, a céljuk az, hogy rövid időn belül a teljes forgalmuk 35 százalékát az ilyen jellegű bevételek adják. Emlékeztetett: 2005-ben, amikor átvették a reptér üzemeltetését, még 80 százalékot tettek ki a légi forgalomból származó bevételek. A nagy nemzetközi repülőterek esetében az üzemeltetők forgalmának már közel kétharmadát a „non-aviation” szegmens adja.
A SkyCourt átadása által nemcsak a kereskedelmi, vendéglátó-szolgáltatások színvonala és választéka nő majd – duplájára bővül a reptér kereskedelmi területe –, hanem az utasok közvetlen kiszolgálása is, hiszen megkétszereződik a repülőtér utasáteresztési kapacitása, az eddiginél például másfélszer több biztonsági-ellenőrző kapu működik majd. A budapesti nemzetközi repülőtéren egyébként 8,22 millió utast várnak az idén a tavalyi 8,1 milliós forgalom után.

Kockás taxik Ferihegyre
December elejétől már a Főtaxi kockás autói szolgálják ki a légi utasokat a Budapest Airport valamennyi terminálján, miután a meghívásos taxitender lezárásaként a Budapest Airport Zrt. és a Főtaxi Zrt. aláírta a szolgáltatás megkezdéséről szóló megállapodást. A repülőtér üzemeltetője számára elsősorban a jelenleginél kedvezőbb tarifák, a szolgáltatás minősége, a megbízható, stabil háttér és a korrekt üzleti magatartás a fontos, és ezek a szempontok érvényesültek a tender kiírásában, valamint az elbírálás során is. „A januárban kezdődő magyar EU-elnökség előtt különösen fontos volt a számunkra, hogy végre megnyugtatóan rendeződjön a repülőtéri taxiszolgáltatás ügye” – jelentette ki az öt évre szóló szerződés aláírását követően Jost Lammers.
Hausz Gyula, a több mint nyolcszáz járművel rendelkező Főtaxi Zrt. vezérigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a két hét múlva induló ferihegyi szolgáltatásba beosztott valamennyi gépkocsiban lesz hitelkártya-olvasó POS-terminál, és a cég további műszaki fejlesztéseket is vállalt, amelyeket a jövő év első felében vezet be.


[enews_gallery id='116690']

SkyCourt Ferihegy terminál kereskedelem vendéglátó-helyiség
Kapcsolódó cikkek