Cégvilág

Csökkenthető halálozások

Nyolcvanötmilliós adomány az egészségért, megelőző szÛrések, gyarapodó kórházak

Egészségvédelem. Két év alatt 85 millió forintot adományozott a Richter Gedeon Nyrt. a hazai kórházaknak – tájékoztatta a sajtó munkatársait a cég kommunikációs igazgatója. Beke Zsuzsa összegezve az általuk tavaly kezdeményezett Egészségvárosok program eredményeit, elmondta: két év alatt 14 városban jártak, ahol a helyi kórházak munkatársai és ismert mÛvészek segítségével ösztönözték a lakosokat a szÛrÕvizsgálatokon és a különféle egészségügyi tanácsadásokon való részvételre.

Városonként kétmillió forintot adományoztak a helyi kórháznak, ezt a szÛrÕvizsgálatokon részt vevÕk azzal toldották meg a cég kontójára, hogy részt vettek a szÛréseken. Így gyÛlt össze 60 millió forint, amelyet elsÕsorban orvosi mÛszerekre, a kórházi ágyak korszerÛsítésére fordítanak. További 25 milliót adományozott a cég a Semmelweis Egyetemnek, amelybÕl a gyermekklinikákon dolgozó neonatológus (az egészséges és a beteg újszülöttek élet- és kórtanával foglalkozó orvostudományi szakterület) szakorvosok jövedelmét emelik átlagosan 90 százalékkal. Beke Zsuzsa bejelentette: az Egészségváros programot a cég jövÕre is folytatja. A vállalat kezdeményezése azért fontos, mert tény, hogy egy adott ország lakosságának egészségi állapota meghatározza az ország gazdasági helyzetét. E tekintetben rosszul állunk, hiszen 800 ezer rokkantnyugdíjas él közöttünk, és a tízmilliós populációban csupán hárommillió az aktív dolgozó.

Riasztók a halálozási adatok is az európai uniós átlaghoz képest, hiszen a 65 éves kor elÕtti elhalálozás két és félszer nagyobb, mint az EU-ban. Ezen belül a keringési betegségben háromszor, daganatos betegségekben két és félszer, emésztÕszervi kórokban négy-ötször többen hunynak el, mint az uniós átlag. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelve szerint: a daganatos betegségek okozta halálozást évente két százalékkal lehetne csökkenteni, ugyanis a tumoros halálokok 40 százaléka prevenciós tevékenységgel elkerülhetÕ, a másik 30 százalékot pedig korai diagnózissal lehetne elhárítani.

A szív- és érrendszeri megbetegedések elÕfordulási gyakorisága nemzetközi szinten 30-35 százalék, Magyarországon azonban a 40-hez közelít, ám a kezelt betegek aránya csupán 20 százalék körül mozog. A csontritkulás gyakorisága az 50–54 éves nÕk esetében 2 százalék, 80–84 éves korra eléri a 30 százalékot, a lakosság érintettsége 3,5 százalék. Pedig e betegségeket is meg lehet elÕzni, illetve ha idÕben kiszÛrik, van esély a gyógyulásra, és jelentÕs költségcsökkentés érhetÕ el a tb-kasszában is. Ezért fontosak a rendszeres egészséges életmód-tanácsadások és a szÛrÕvizsgálatok. VG

gyógyászat gyógyítás egészségügyi reform egészségügy finanszírozás
Kapcsolódó cikkek