Cégvilág

Egészségesebbek az iskolások

Erősebbek, edzettebbek, egészségesebbek lettek azok a diákok, akik a „Nap mint nap” program során egy hónapon keresztül napi rendszerességgel mozogtak és odafigyeltek táplálkozási szokásaikra is.

A programot azért indította el 2010 szeptemberében a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Lilly gyógyszergyártó vállalat, hogy gyors és pontosan mérhető javulást érjenek el a serdülők életmódjában.

A tanév elején egy budapesti, egy debreceni, egy miskolci és egy szolnoki általános iskolában, valamint egy sportiskolában mérték fel az ötödik osztályos gyermekek edzettségi szintjét, valamint táplálkozási szokásait. A felmérésből kiderült, a sportiskolás gyermekek erőnléte átlagosan 29 százalékkal volt jobb nem sportoló társaiknál, sőt, egyes, az általános erőszintet és állóképességet felmérő feladatokban több mint 50 százalék volt a különbség.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a lányok 23, a fiúk 25 százaléka egyáltalán nem végez testmozgást az iskolai testnevelés órákon kívül. A kevés mozgás mellé általában helytelen táplálkozás is társult. A gyermekek 55 százaléka gyakran, akár minden nap evett édességet, 18 százalékuk chipset és nagyon magas volt a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása is. Fontos megemlíteni, hogy az eredmények földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül gyakorlatilag ugyanazok voltak.

A szervezők arra kérték a program résztvevőit, hogy október 1-31. között nap mint nap mozogjanak, és az ezt igazoló fénykép, vagy videó felvételt töltsék fel a program honlapjának csak számukra elérhető részére, valamint figyeljenek arra, hogy miből, mennyit esznek. Az október végi, második felmérésből kiderült, a gyermekek erőnléte és állóképessége átlagosan 14 százalékkal javult. Az egyes feladatokban egészen kiváló eredmények születtek.

Az erőnlétet bizonyító ingafutásban 170 százalékos, az izomerőt felmérő függeszkedésben 52 százalékos fejlődést értek el a gyermekek. A program résztvevői amellett, hogy erősebbek lettek, lényegesen egészségesebben is étkeztek, mint az első felmérés idején! Az édesség-fogyasztás 14, a chips-evés 8 százalékkal csökkent és 7 százalékkal kevesebb cukros, szénsavas üdítőt ittak a diákok, ugyanakkor 11 százalékkal nőtt a zöldség, hattal a gyümölcs-fogyasztás. Alapvetően megváltoztak a gyermekek sportolási szokásai is.

Lilly iskolás Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége chips táplálkozás életmód állóképesség
Kapcsolódó cikkek