Cégvilág

Hamarosan Irakban is megkezdi az olajfúrást a Mol

A Mol befejezte az Irak Kurdisztán Régiójában található Akri-Bijeel Blokkban mélyített első kutatófúrása, a Bijell-1 tesztelését. Az eredmények azt mutatják, hogy a korábban jelzetthez képest több, ám alacsonyabb sűrűségű olaj tör fel Irakban – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A korábbi nyitott rétegvizsgálat 3200 hordó/nap 18 °API sűrűségű nehézolajat és 933000 köbláb/nap földgázt adott jura rétegekből. Végül, a fenti szakaszokat együtt is megvizsgálták, amelyben 3743 hordó/napi mennyiségű 13 °API sűrűségű nehézolajat és 618826 köbláb/nap gázt kaptak.

Az eredmények alapján a Mol száz százalékos tulajdonú leányvállalata, a Kalegran Ltd., a blokk operátora tájékoztatta az iraki Kurdisztán Regionális Kormány Természeti Erőforrások Minisztériumát, hogy feltételezhetően találatot ért el. A vizsgálatok eredménye igazolta a társaság geológiai modelljének érvényességét, amely szilárd alapot biztosít a szerkezet lehatárolási munkáinak tervezéséhez.

Idén novemberben automatikusan beléptek az első kutatási fázis második alperiódusába, ahol a következő két évben – a Bijeel-1 kút felfedezésnek köszönhetően – lehatárolási programot hajtanak végre, emellett folytatják a blokkpotenciál feltárását megfelelő capex beruházás mellett.

Mol, száz százalékos tulajdonú leányvállalatán, a Kalegran Ltd-en keresztül termelés-megosztási szerződést írt alá a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal 2007-ben az Akri-Bijeel kutatási blokkra. A Kalegran a blokk operátora 80 százalék részesedéssel, míg a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. a Mol partnere 20 százalékos részesedéssel, mindkettő az állami 20 százalékos és az állami kijelölésű harmadik fél 20 százalékos részesedés arányában módosul.

A Cashline elemzése szerint a Mol Iraki kitermelése hozdoz némi politikai kockázatot, s becslésük szerint nagyobb volumenű kitermelés csak 2012-2013 után kezdődhet meg.

kitermelés olajfúrás Kalegran Irak Mol olajkút
Kapcsolódó cikkek