Cégvilág

Létszámleépítésbe kezd a Roche

A Roshe Holding AG, a világ legnagyobb rákellenes gyógyszergyártója a következő két évben globálisan 4 800 munkahelyet szüntet meg struktúraváltási programja keretében, ebből 770-et Svájcban.

A leépítés segítségével a bázeli székhelyű konszern összesen 2,4 milliárd svájci frankot akar megtakarítani. A létszámcsökkentés a vállalat munkavállalóinak mintegy 6 százalékát érinti, többnyire a gyógyszergyártó divízióban, valamint az értékesítés, és a marketing területén.

"A csökkentések mélyrehatóak és a piacnak tetszeni fog, hogy a vállalat komolyan beletekintett a tükörbe és azt tette, amire szükség volt" – mondta Carri Duncan, a zürichi Macquarie Group elemzője a Bloombergnek.

A Roche úgy kalkulál, hogy az amerikai egészségügyi reform idén 500 millió, jövőre pedig 1 milliárd svájci frankkal csökkenti majd a forgalmát. A vállalat működését nehezíti, hogy egy mellrák elleni kísérleti kezelés, valamint egy diabétesz gyógyszer bevezetése egyelőre késik, miközben a legnagyobb értékesítési eredményt hozó Avastin megbukott a teszteken a prosztata-, valamint a gyomorrák bizonyos eseteiben. A Roche vezérigazgatója úgy fogalmazott: a vártnál nagyobb árnyomás nehezedik a cégre mind Európában, mind az Egyesült Államokban.

Roche rák gyógyszer teszt Avastin megtakarítás létszámleépítés
Kapcsolódó cikkek