Cégvilág

Mennyit kap a gázáért a RUE?

Hamarosan eldől, milyen áron kapja vissza a gázát a Naftogaztól a RosUkrEnergo, s hogy azt az utóbbi mennyiért adja el a Gazpromnak. A RosUkrEnergo kártérítést is szeretne.

A napokban ugyan megszületett a döntés az orosz-ukrán RosUkrEnergo (RUE) gázkereskedőtől tavaly lefoglalt gáz sorsáról, de még néhány kérdés nyitott. Ráadásul a RUE a Zerkalo Nyigyeli ukrán lap szerint 500 millió dolláros kártérítési pert indítana a gázát tavaly lefoglalt Naftogaz ellen. A szóbeli meghallgatás 2011 márciusában lesz a stockholmi választott bíróság előtt.

Mint a Világgazdaság pénteken beszámolt, már végleges, hogy a RUE-nek vissza kell kapnia azt a földgázt, amit a múlt év elején elvett tőle az ukrán állami gázipari társaság, a Naftogaz Ukraini. E kötelezettséget a stockholmi választott bíróság a nyáron már előírta a Naftogaznak, az azonban ukrajnai bíróságokhoz fordult segítségért. Semmisségi panaszát utolsóként az ukrán legfelsőbb bíróság is elutasította. Az erről beszámoló orosz Vedomosztyi napilap emlékeztet, hogy a konfliktus egy éve robbant ki, amikor a Gazprom és a Naftogaz közvetlen szerződést kötött, s kiiktatva a szállítási láncból a gázkereskedőt (2009-ig a RUE volt az oroszországi földgáz kizárólagos szállítója Ukrajnába).

Ekkor a RUE 11 milliárd köbméter gázt tárolt a Naftogaz tárolóiban, ami akkor több mint 4 milliárd dollárt ért. E gázra formálisan úgy tehette rá a kezét a Naftogaz, hogy 2009 novemberében megvásárolta a RUE-nek a Gazprommal szembeni, 1,7 milliárd dolláros tartozását, vagyis a RUE az adósává vált. A gázt tehát törlesztés fejében vette el, egy másik orosz napilap, a Kommerszant forrása szerint úgy, hogy arról szerződés nem született. A RUE panasza nyomán a stockholmi választott bíróság nemcsak a 11 milliárd köbméter gáz – tehát nem pénz - visszaadására kötelezte a Naftogazt, hanem büntetésként további 1,1 milliárdra is.

„Akkor e mennyiség 1000 köbméterenként 300 dolláros európai átlagárából kiindulva 3,6 milliárd dollárt ért, vagyis ekkora kötelezettsége keletkezett a Naftogaznak a RUE-val szemben, a 250 dolláros oroszországi áron számítva pedig 3 milliárd dollár”, idézi Mihail Korcsemkint, az East European Gas Analisys igazgatóját a Vedomosztyi. Korcsemkin szerint, ha Ukrajna nem támogatja a Naftogazt, akkor az fizetésképtelenné válhat az visszafizetése után. A Naftogaz úgy juthat pénzhez, ha bérbe adja gázvezetékei egy részét a Gazpromnak, a Firtassal fennálló kérdést pedig kétoldalúan kell majd rendeznie. Legújabb hírek szerint a Naftogazon úgy segítene az ukrán állam, hogy lehetővé tenné két adója részletekben való befizetését. 

Dmitro Firtas a RUE 45 százalékos tulajdonosa, mellette 50 százaléka van a Gazpromnak és 5 százaléka Ivan Furszin ukrán üzletembernek. A RUE tulajdonosi összetétele azért is érdekes a történetben, mert azt a 2009. január 19-i megállapodást, amely alapján a Naftogaz elvette a gázát, feltehetően éppen a Gazprom kezdeményezte. Erről az ukrán Legfelső Tanács ideiglenes vizsgáló bizottságának vezetője, Roman Zvarics beszélt a Kommerszant szerint a JER című újságnak. A Gazprom – mint résztulajdonos - beleegyezése nélkül a RosUkrEnergo keresetet sem nyújthatott volna be a bíróságon, Ukrajna ellen. Szergej Pasinszkij, az ukrán Legfelső Tanács Tüzelőanyag-energetikai bizottságának tagja szerint „a Gazprom sokkal nagyobb mértékben felelős a kialakult helyzetért, mint a Naftogaz, hiszen nem ő kezdeményezte a bíróságon az értékesítési lánc megszakítását, ami alapul szolgált az engedmények kicsikarásához”, írja a Kommerszant.

A JER tudni véli, hogy a Gazprom olcsón venné meg a RUE-hez visszakerülő gázt, majd továbbadná az EU-ban. Ha emiatt hiány támadna az ukrán piacon, akkor a hiányzó mennyiséget leszállítaná a Naftogaznak az érvényes, szerződéses áron. (Ez a negyedik negyedévben ezer köbméterenként 252 dollár.) A JER forrása nem közölte, milyen áron venné meg a Gazprom a RUE gázát. Januárban a 11 milliárd köbméter gáz árát 1,7 milliárd dollárra becsülték, azaz ezer köbméter gáz átlagosan 154,5 dollárba került. Októberben a Gazprom szerződéseiben a lengyel-német határon a gáz ára 306 dollár volt ezer köbméterenként Mihail Korcsemkin szerint.

Ugyanakkor a RosUkrEnergo köteles visszafizetni a Naftogaznak a fenti, 1,7 milliárd dolláros adósságot. A JER forrásai szerint a Naftogaz kedvezményes árú gáz formájában akarja visszaadni a gázt a RUE-nek, s ugyanezt az álláspontot képviseli a Tüzelőanyag- és Energiaipari Minisztérium is.

Magyarországon...

Gáza lefoglalása miatt a RUE Magyarországra sem tudott szállítani. A helyzetet itteni vevője, az EMFESZ Kft. ügyvezető igazgatója perek tucatjához vezető, és a RUE-vel közös tulajdonost megkerülő módon oldotta meg. Cége máig adósa 500 millió dollárral a RUE-nek. Lapunknak az igazgató úgy nyilatkozott, hogy örül az ukrajnai gázügy rendezésének, mert így az EMFESZ körül is átlátható, tiszta helyzet jön létre.

Naftogaz RUE gáz gázár Dmitro Firtas Gazprom RosUkrEnergo
Kapcsolódó cikkek