Cégvilág

Nyár közepére helyreállítják az iszapömlés okozta károkat

Soha nem fogják lebontani a Devecser és Kolontár mélyebben fekvő részeit védő gátat, hogy az ott élők biztonságát őrizzék - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Bakondi György kormánybiztos megerősítette: a katasztrófa sújtotta környék teljes helyreállításának határideje a kormány meghatározása szerint június harmincadika. Addigra az újjáépítésnek, a térség rehabilitációjának, a mezőgazdaság felélesztésének is be kell fejeződnie.

Nem érdemes lebontani a már álló, Devecser és Kolontár mélyebben fekvő részeit védő erős gátat, amely pszichésen is segít őrizni az ott élők nyugalmát - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Bakondi György, a vörösiszap-katasztrófa sújtotta települések helyreállítási munkálatairól szólva.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója hozzátette: már pótolták a kolontári hidat, az új út, illetve a megrongálódott vasúti pálya szintén hamarosan járható lesz. Ezek nagy segítséget nyújtanak majd a lebontott házak törmelékének elszállításánál. Minderre 500 millió forintot használtak föl - közölte a kormánybiztos.

Az ajkai katasztrófáról mindent egy helyen itt olvashat!

A katasztrófa sújtotta környék teljes helyreállításának határideje a kormány meghatározása szerint június harmincadika. Addigra az újjáépítésnek, a térség rehabilitációjának, a mezőgazdaság felélesztésének is be kell fejeződnie. Ugyanakkor a Mal Zrt. gyárának további biztonságos üzemeltetésére is megoldást kell találni - szögezte le főigazgató.

Szólt arról is, hogy az előzetes felmérések szerint a károsultak 70 százaléka nem kíván elköltözni a településekről. Az iszapömlésben megrongálódott 362 ingatlan értékbecslését megkezdte a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által felkért csoport Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen. Az összesítés alapján kötik majd meg az újjáépítésre és a kártalanításra vonatkozó szerződéseket.

A kártalanítás lehetőségeiről Bakondi György elmondta: az ügyvédek tevékenységét nem szívesen kommentálná. A kormánybiztos felidézte az egyik iroda peren kívüli alkuját a Mal Zrt. jogászával, amelyben a vállalat öt esztendőn át fizetendő, évi 300 millió forintot ajánlott fel.

A két önkormányzat és kétszáz károsult nevében eljáró jogász azonban ezt nem fogadta el - jegyezte meg a főigazgató. Ráadásul egy másik jogász is jelentkezett száz újabb károsult képviseletében. Közben a cég újabb ajánlata szerint néhány millió forintot hajlandóak fizetni az elhunytak családjának.

Utóbbit Bakondi György követhető magatartásnak tekinti. Hozzáfűzte azonban, hogy ismerve a vállalat anyagi helyzetét, valószínűnek tűnik, hogy a többszörösen milliárdos tulajdonosok mindezt a saját vagyonuk terhére tennék.

Inforádió Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! -->
[enews_gallery id='495449']

Bakondi György iszapömlés mal Ajkai katasztrófa devecser kolontár
Kapcsolódó cikkek