Cégvilág

Qantas: Folyik az olaj az Airbusok motorjaiból

A múlt héten kényszerleszállást végrehajtó légitársaság Airbus A380-asainak vizsgálata során megállapította, hogy három szuper jumbo motorjából is folyik az olaj.

A Qantas a múlt héten hajtott végre kényszerleszállást a világ legújabb és legnagyobb utasszállítójával, miután a repülő meghibásodott. Az esetet követően több, Airbust üzemeltető légitársaság vizsgálatot kezdett az esetleges technikai gondok felderítésére, mert a Qantas menedzsmentje közölte: gyártási hiba lehetett a kényszerleszállás hátterében.

Az ausztrál légitársaság mérnökei nyolcórás tesztet hajtottak végre mind a hat, általuk üzemeltetett Airbus motorján és arra jutottak, hogy közülük háromból a megengedettnél nagyobb mértékben folyik az olaj. Erről Alan Joyce, a társaság vezérigazgatója tájékoztatta az AP-t. A Qantas ezért az összes Airbust még legalább további 72 óráig nem engedi felszállni.

Az Airbusokat a Rolls-Royce által gyártott Trent 900 motorok hajtják, a légitársaság és a gyártó szakemberei közösen vizsgálják a motorokat. A Rolls-Royce részvényeinek értéke 9 százalékkal csökkent a kényszerleszállás óta.

Airbus motor Rolls-Royce A380 kényszerleszállás olaj Qantas
Kapcsolódó cikkek