Cégvilág

Új jelölések az izzókon - Részletek itt

Az Európai Unió fokozatosan kivonja a forgalomból a hagyományos izzókat és ezzel párhuzamosan életbe léptek az izzók jelölésére vonatkozó új szabályok. A csomagoláson megjelenő ikonok segítségével a fogyasztók könnyebben eligazodhatnak az izzók fogyasztását és teljesítményét illetően. A Világgazdaság Online az új jelölési rendszert mutatja be.

Elsőként a 100 wattos, hagyományos izzók estek áldozatul az uniós tiltásnak, amelyet 2011-ben és 2012-ben követ a többi, alacsonyabb teljesítmény villanykörte is. Az EU számításai szerint a hagyományos izzók kivezetésével 2020-ra évente annyi energiát takarít meg a közösség, amely 11 millió háztartás ellátásra lenne elegendő. Emellett minden évben 15 millió tonnával csökken a széndioxid kibocsátás. Becslések szerint évente 25-50 eurót takarítanak meg azok a háztartások, amelyek minden fényforrásukat energiatakarékosra cserélik.

A 130 éve kapható izzókkal az a fő gond, hogy az energiának csak mintegy 10 százalékát adják le fényként, a fennmaradó rész hőtermelésként jelentkezik. A jelenleg kapható, leghatékonyabb kompakt fénycsövek 65-80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, míg a halogén izzók energiafogyasztása 20-45 százalékkal alacsonyabb.

2010 szeptemberétől kezdve az izzókon már az új szabványoknak megfelelő jelöléseket kell alkalmazni. A fogyasztóknak meg kell barátkozniuk azzal, hogy a teljesítményt a megszokott watt helyett lumenben (is) adják meg, mivel wattal történő jelölés az EU szerint félrevezető lehet. Az új fényforrások megvásárlásakor fontos tudni, hogy az adott izzó használható-e fényszabályozóval, vagyis olyan lámpában, amelyben fokozatmentesen állíthatjuk be a fényerőt.

A kompakt fénycsövek többsége erre nem alkalmas, ezért érdemes ellenőrizni a csomagoláson az erre vonatkozó jelet. Az új szabályok szerint kötelező megadni az izzó élettartamát, jellemzően órában, emellett a háztartási nagygépekről ismert A-tól G-ig terjedő energiafogyasztási skálát is meg kell találnunk a dobozon.

Az energiatakarékos izzók egy részének hátránya, hogy nem érik el azonnal a teljes teljesítményüket. A csomagoláson a gyártónak jeleznie kell, hogy hány másodperc alatt adja le a teljes fénymennyiségét az izzó. Szintén fontos szempont, hogy hány ki- és bekapcsolást visel el az adott fényforrás. A kompakt fénycsövek például 3-6 ezer kapcsolás után hibásodnak meg, ezért nem célszerű ezeket olyan helyiségben használni, ahol a gyakori kapcsolás a jellemző. Emellett a kompakt fénycsövek egyik hátránya, hogy általában kisebb hőingadozást viselnek el, mint a modernebb izzók, ezért érdemes megnézni azt az ikont, amely jelzi, hogy milyen hőmérsékleti tartományban használható az adott izzó.

És bár a régi hőmérők például jóval több higanyt tartalmaznak, mint a kompakt fénycsövek, ha egy ilyen fénycső eltörik, ajánlatos kiszellőztetni a helyiséget, a darabokat pedig nedves kendővel eltakarítani, kerülve az érintkezést a bőrrel.

Viták az új szabályok kapcsán

A hagyományos izzók kivezetése már megkezdése előtt vitát váltott ki az EU-ban. Az európai fogyasztóvédelmi szervezeteket tömörítő BEUC kifogásolta, hogy a szabályozás nem elég rugalmas, például nem emlékezik meg azokról, akik fényérzékenységben szenvednek és figyelmen kívül hagyja azt is, hogy a kompakt fénycsövek egy részének villogása migrént okozhat. A WWF zöldszervezet viszont éppen hogy túl enyhének találta a módosítást, mondván: a halogén izzókat is be kellene tiltani, mivel ezek majdnem annyira pazarlóan működnek, mint hagyományos társaik.

Időrend

2009 szeptember: a 100 wattos és erősebb hagyományos izzók forgalmazása leáll

2010 szeptember: megjelennek az új jelölések az izzók csomagolásán

2011 szeptember: a 60 wattos izzókat kivezetik a piacról

2012 szeptember: a 40 és 25 wattos izzókat kivezetik a piacról

2012 december 31.: minden hagyományos izzó forgalmazása leáll

Időrend

2009 szeptember: a 100 wattos és erősebb hagyományos izzók forgalmazása leáll

2010 szeptember: megjelennek az új jelölések az izzók csomagolásán

2011 szeptember: a 60 wattos izzókat kivezetik a piacról

2012 szeptember: a 40 és 25 wattos izzókat kivezetik a piacról

2012 december 31.: minden hagyományos izzó forgalmazása leáll Teljesítmény táblázat és a lehetséges jelölések A fényszabályozás lehetőségét jelzö ikon a csomagoláson Energiamegtakarítás különböző izzótípusoknál -->

energiatakarékos hagyományos izzó EU halogén izzó fénycső jelölés
Kapcsolódó cikkek