Cégvilág

Újraélesztik az egészségügyet

A Világgazdaság konferenciáján mutatták be az ellátás jövőjét meghatározó Semmelweis-terv vitairatát. Nem lesz újra vizitdíj, felszámolják a hadi gazdálkodást idéző teljesítményvolumen-korlátot, az alapellátásról már ebben a hónapban lehet program, az egészségügyi salátatörvényt még az idén elfogadják.

Íme, néhány azokból a bejelentésekből, amelyek a Világgazdaság XXI. egészségügyi konferenciáján hangzottak el tegnap Budapesten.
Minőségileg új viszonyba került egymással az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a szociális ügyek és a sport a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, s ebből az integrációból hatékonysági és jóléti előnyök egyaránt származnak – hangsúlyozta előadásában Réthelyi Miklós, a csúcstárca vezetője. A népesség siralmas egészségi állapotban van, a demográfiai mélypont is új humánpolitikát követel – érvelt a változások mellett a miniszter. Egyúttal bejelentette, hogy a még hatékonyabb közös munka érdekében magas szintű tanácsadó testületet hoznak létre az öt terület szaktekintélyeiből.

Újraélesztett egészségügy, gyógyuló Magyarország címmel tartott előadásában Szócska Miklós, a szektor ügyeit menedzselő államtitkár már a jövőbe engedett bepillantást a Semmelweis-terv vitairatának bemutatásával, amelynek ezzel gyakorlatilag a Világgazdaság-konferencián kezdődött meg a társadalmi egyeztetése. A terület irányítója kizárta a társadalombiztosítás privatizációját, s markáns állami szerepvállalást ígért a szektorban, amelynek első lépéseként már több önkormányzattal megkezdték a tárgyalásokat az általuk fenntartott kórházak állami átvételéről. Úgy vélekedett, hogy 2010 még csak a „túlélés féléve” lehet az egészségügy történetében. Eddig a válságelhárítással, a zűrzavar, a működést gátló intézkedések felszámolásával, a tisztánlátás alapfeltételeinek megteremtésével ment el az idő. Az ez évre előirányzott 757,6 milliárdos keretet a közeltmúltban már sikerült megtoldani 27,5 milliárd forinttal, és elképzelhető, hogy az idén további pluszforrást találnak a szektor számára, „de ezt a pénzt még keressük”. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a 2011-es költségvetési tervezetben 770,1 milliárd forint a gyógyító-megelőző kassza előirányzata; ez ugyancsak nem jelent még megváltást, ám jelzi, hogy az egészségügy azon három terület közé került, amelyet kiemelten kezel a kormány. Ennyi forrással ugyanakkor a jövő esztendő még csak a fenntartható átrendeződés éve lehet – adta értésre Szócska Miklós.

A konferencián elhangzott megszólalások teljes szövegét megtekintheti itt

A Semmelweis-terv keretében ötszintű – járóbeteg-, városi, megyei, nagytérségi és országos – progresszív szakellátást alakítanak ki. Itt rendkívül fontos lesz a feladatmegosztás pontos meghatározása. Az államtitkár ugyancsak fontosnak minősítette a betegutak optimalizálását, mert mint mondta, a legnagyobb tartalék ebben a rendszerben rejlik. Egységes irányítást és ellenőrzést ígért a mentésben és a sürgősségi ellátásban, hangsúlyozva, hogy európai uniós forrásból fejlesztik a rendszert.

Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke arra figyelmeztetett, hogy még 2011 is a túlélés esztendeje és 2012–13 is nehéz év lehet. Szerinte a gazdasági helyzet várható alakulása alapján leghamarabb 2014 hozhatja az igazi fellendülést. Ehhez azonban az államnak mielőbb vállalnia kell a szektor egyszeri, nagy összegű feltőkésítését. Más felszólalók a civilszervezetek szerepének fokozott elismerését sürgették a betegellátásban. „Ha elfogadnak és befogadnak, számítanak ránk, jelentősen tudjuk tehermentesíteni a gondokkal küszködő rendszert” – mondta Simon Tamás, a Rákellenes Liga elnöke.

semmelweis-terv vizitdíj egészségügy mikola Réthelyi
Kapcsolódó cikkek