Cégvilág

Zaklatás a Szilícium-völgyben

A Hewlett-Packard (HP) vezére a közelmúltban lemondott, miután egyik munkatársa szexuális zaklatással vádolta. A vezérigazgató távozásával kapcsolatban új információkat tárt fel a The Wall Street Journal.

Mark Hurd hivatalosan nem megfelelő üzleti magatartás miatt kényszerült lemondásra: a HP szerint a vezérigazgató elítélhető módon járt el, amikor Jodie Fishernek adott találkozóinak költségeit cége számlájára könyvelte el. Fisher egy a HP-hez küldött levélben azt állította, hogy Hurd szexuálisan zaklatta, de a The Wall Street Journal kiderítette, hogy egy másik fontos állítás is szerepelt a lemondáshoz vezető levélben. Fisher ugyanis azt is állította, hogy Hurd 2008 márciusában elmondta neki, hogy a HP megvásárolja az Electronic Data Systems (EDS) nevű céget. A konszern csak májusban jelentette be a 13,9 milliárd dolláros vásárlást.

Hurd helyzetét reménytelenné tette, hogy az ügy kipattanását követően tagadta, hogy jól ismerné Fishert, azt pedig végleg cáfolta, hogy tudott volna a hölgy korábbi pornófilmes pályafutásáról. Később azután ismertté vált, hol és hányszor találkoztak, sőt, az is kiderült, hogy Hurd már korábban meglátogatott olyan weboldalakat, ahol meggyőződhetett arról, hogy a pornós múlt nem kitaláció. Fisher egyébként két évig a HP alkalmazottjaként dolgozott, feladata az volt, hogy kiválassza a HP ügyfelei közül azokat a menedzsereket, akiket bemutattak Hurdnek.

A lap úgy tudja, hogy a HP vezetősége nem akart megválni Hurdtől és nem hitte el a bennfentes információk kiadásával kapcsolatos vádakat, de a vezér elveszítette a bizalmat azzal, hogy a kezdetekkor a viszony tényét is tagadta. Az is sokat nyomhatott a lapban, hogy Fishert az ügyben Gloria Allred képviselte, egy sztárügyéd, aki a zaklatás áldozatául esett nők védelmével alapozta meg hírnevét.  Hurd azt javasolta cégének, hogy rendezzék peren kívül az ügyet, a HP pedig belső vizsgálatot tartott, hogy kiderítse, mennyi igaz a bennfentes információk átadásából. Ekkor derült ki, hogy a vezérigazgató hazudott a kapcsolatról, a menedzsment egy része pedig elpártolt tőle.

Hurd ekkor felajánlotta, hogy magánjellegű egyezséget köt Fisherrel és néhány hónap múlva távozik a cégtől, így lemondása nem kelt majd feltűnést. De az igazgatótanács nem fogadta el a javaslatot és egy hónappal Fisher levelének kézhezvételét követően kezdeményezte Hurd eltávolítását. Csakhogy két nap múlva megszületett az egyezség Hurd és Fisher között, amelynek keretében Fisher elismerte, hogy az inkriminált levél számos pontatlanságot tartalmaz. Emellett közölte, hogy Hurd viselkedése semmilyen módon nem okozott kárt a HP-nek. Másnap Hurd beleegyezett a lemondásba és a mai napig nem derült ki, kiszivárogtatta-e az EDS megvásárlásával kapcsolatos információkat. Azóta egyébként az Oracle társ-elnökeként dolgozik.

lemondás zaklatás bennfentes HP fisher Mark Hurd
Kapcsolódó cikkek