Cégvilág

"A közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége"

Bejelentették, hogy a négy közmédia, a Duna Tv, az MTV, a Magyar Rádió és az MTI elveszti függetlenségét, a munkatársak ezentúl egy közös műsorszolgáltató alapnak dolgoznak majd. A tévék és a rádió pár fős cégek maradnak csupán.

Az állománygyűléseken a vezetők az Index tudósítása szerint azt mondták, hogy lényegében semmi nem fog változni, és tagadták, hogy leépítések lesznek. Ma egy időben, délben tájékoztatták a Magyar Rádió, az MTV, a Duna Televízió és az MTI munkatársait a még meg sem szavazott, új médiatörvény miatt szükséges szervezeti változásokról. Délelőtt tízkor a szakszervezeti vezetőket tájékoztatták a közmédiák újonnan kinevezett vezérigazgatói.

A dolgozók jelentős része átkerül a Műsorszolgáltató Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz. A közmédiák majdnem háromezer dolgozóját ezentúl a Műsorszolgáltatási Alapból létrehozott új szervezet alkalmazná, a tévék és a rádiók a Műsorszolgáltató Támogató és Vagyonkezelő Alaptól rendelnék meg a műsorokat.

Az alap kezeli január elsejétől a médiák tárgyi eszközeit, az archívumot és ingatlanait, vagyis az átszervezés után az MTV vagy a Magyar Rádió tulajdonképpen csak egy pár fős megrendelő cég lenne, amely irodát bérel az alaptól. A tartalmakat teljes mértékben az alap készítené. A műsorszolgáltatási alap intézi a médiák beszerzéseit is, vagyis ezentúl abba is beleszólhatnak, hogy milyen külföldi műsorokat vegyenek meg.

A Népszabadság szerint a hírgyárat a Kunigunda utcai MTV-gyártóbázison alakítják majd ki, és vezetője az MTV jelenlegi [4] hírigazgatója, a kormányváltásig az Echo tv-ben és a Lánchíd rádióban is vezető beosztásban dolgozó Élő Gábor lesz. Információink szerint várhatóan a rádió és a Duna tv is ide költözik át, a gyártóbázis átalakítását az intézmények székházainak eladásából finanszírozzák.

A hírgyártás szervezetileg az MTI-hez kerül, amelynek vezetője Belénessy Csaba, aki a Lánchíd  rádió főszerkesztője, majd az MTI alelnöke volt. Az MTI alapelveiről beszélve Belénessy a 168 órának azt nyilatkozta, hogy a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát. „Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval” – nyilatkozta az MTI vezérigazgatója az Index szerint.

A közmédiákban vállalatonként – a vezérigazgatóval együtt – mindössze 49-en dolgoznak majd, és csak a jogi, a promóciós osztályok és a programigazgatóságok maradnának meg. Úgy tudjuk, hogy az átszervezés után, jövőre drasztikus leépítés várható, az 1580  embert alkalmazó MTV munkatársai közül, a rádió ezerfős gárdájából és a Duna Tv 520 fős stábjából legfeljebb 1200 ember maradhat, a Magyar Távirati Irodánál viszont a 331 főből várhatóan alig százat bocsátanak el, mert ez az intézmény gyártja jövőre a hírműsorokat az összes közmédiának.

Az Európai Lapkiadók Szövetsége és az Újságok és Lapkiadók Világszövetsége az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében a médiatörvény-tervezet sürgős átgondolását kéri - írja a Kreatív Online. Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levélben tiltakozik a médiatörvény-tervezetben foglaltak ellen az Európai Lapkiadók Szövetsége (ENPA) és az Újságok és Lapkiadók Világszövetsége (WAN-IFRA). A két kiadói szervezet azt írja, hogy nagyon aggódnak, mert a tervezetet több ponton is súlyosan sajtószabadság- és demokrácia-ellenesnek tartják.

"Nem lesz mészárszék, nem lesz filézés", ígérte Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója a rádió munkatársainak, szerinte minden marad a régiben, csak a dolgozók munkáltatója lesz más - írja az Origo. A menedzser szerint jövőre 15 milliárd forinttal több jut a közmédiára. Mint mondta, a közmédia átalakítása a minőségi ugrás lehetőségét kínálja: a közmédia megőrzi az eddigi minőséget, de vége az átláthatatlan finanszírozás korszakának

Magyar Rádió Duna Televízió közmédia médiatörvény belénessy csaba élő gábor MTI mtv
Kapcsolódó cikkek