Cégvilág

Már az OLED is divatjamúlt - Jön a kvantum képernyő

Miközben a gyártók jó része még a LED és OLED képernyőkkel próbál teret nyerni, az LG tovább lépne és a QLED fejlesztéséhez kötött megállapodást egy amerikai céggel.

A Dél-koreai óriáscég az amerikai QD Visionnel szövetkezik, hogy a QLED-ben rejlő lehetőségeket felderítse és ha lehet, ki is aknázza. A két cég azt próbálja kideríteni, hogyan lehet a QD által kidolgozott, pixelnél is kisebb mérető részecskéket nagy, lapos képernyőkbe foglalni.

A The Register szerint a kvantum-LED, vagy QLED működését nehezen érti meg bárki, aki nem szakértője a kvantum fizikának, mindenesetre üzleti szempontból a technológia előnye, hogy ezek a LED-ek nagyon alacsony feszültség hatására is világítanak és mivel igen szűk frekvencia tartományt bocsátanak ki, rendkívül pontos színmegjelenítést tesznek lehetővé. A QLED-ek vörös, zöld, kék és sárga színt kibocsátó szubpixelekből állnak, amelyek egyetlen, színes pixellé kombinálhatóak.

A korábban topnak számító, OLED-ekhez hasonló a QLED esetében sincs szükség háttérvilágításra, de mivel a kvantum részecskék nem szervesek, jóval stabilabban működnek elődeiknél, emellett ezek a LED-ek 30-40 százalékkal intenzívebb színeket állítanak elő, mint az OLED-ek. A technológia másik előnye, hogy – mivel minden képpontot alakító részecske meghatározott színt ad, nincs szükség szűrőkre, így az ebből készült képernyők a lehető legvékonyabbak lehetnek.

A QD Vision arra számít, hogy a jövőben rugalmas felületekre is beülteti majd a QLED-eket, így hajlítható, keskeny, alacsony fogyasztású képernyőket gyárthat majd, az LG segítségével.

QLED LED oled LG képernyő fogyasztás feszültség pixel
Kapcsolódó cikkek