Cégvilág

Vége a csalásnak a leszázalékolásnál

"Munkaszimulátorral" vizsgálná az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet a leszázalékolást kérők munkaképességét. Pósfai Gábor főigazgató az InfoRádiónak elmondta: a műszer kideríti, hogy a csökkent munkaképességű páciens milyen munkák elvégzésére alkalmas. A 2012-től elérhető vizsgálattal meg akarják előzni a visszaéléseket.

"Nagy tudású készülék beszerzésére készülünk, amely képes arra, hogy vizsgálja a érzékszervek állapotát, a megfigyelési- és mentális képességeket, az egyensúlyt, a logikai készséget, de az izomerő mérésére is alkalmas. Sőt, a stressztűrő képesség szintén megállapítható a segítségével, és modellezhető a munkavégzés konfliktushelyzetben" - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója.

Pósfai Gábor hozzátette: a vizsgálat alatt kapott eredményeket beépített számítógép dolgozza fel, majd összeveti 13 ezer különböző foglalkozás követelményeivel. Ez alapján készül el a lista arról, hogy milyen munkakörökben lehet foglalkoztatni a megváltozott munkaképességű jelentkezőt.

Ezzel a berendezéssel azokat vizsgálhatják majd, akiknek a a munkaképessége valamilyen okból kétessé vált. Olyanoknál viszont nem alkalmazzák majd, akiknek annyira súlyosak a károsodásai, hogy önmagukról nem tudnak már gondoskodni. De olyanoknál sem, akiknél a képességcsökkenés ránézésre, vizsgálatok nélkül is kimondható - mondta el a főigazgató.

Akkor viszont mindenképpen el kellene végezni ezeket a méréseket, amikor valakinek a képességei egyértelműen csökkentek ugyan, de kétségek vetődtek föl a munkáltatóban ennek mértékéről, és szeretne objektív adatokat kapni ahhoz a döntéshez, hogy milyen munkakörben foglalkoztassa az illetőt - jegyezte meg Pósfai Gábor.

munkaszimulátor nyugdíjkérdés leszázalékolás rokkantság
Kapcsolódó cikkek