Cégvilág

Kétezer utas marad hoppon az Aeroviva csődje miatt

Még mindig nő az Aeroviva december 20-i csődje kapcsán a QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepéhez befutó kárbejelentések száma. Mint Horváth Péter utasbiztosítási értékesítési igazgatótól megtudtuk, szerda délutánig több mint 870 kárbejelentés érkezett, az érintett utasok száma pedig már meghaladja a kétezret.

Mint az igazgató elmondta, a bejelentések zöme nem megvalósult, charterrel szervezett csomagtúrára vonatkozik, s egy-két olyan eset is akadt, amikor az ügyfélnek a menetrendszerinti légi járatnál merült föl problémája. Külföldön tartózkodótól segélykérés mostanáig nem érkezett, s egyelőre belföldi szolgáltatással kapcsolatos problémáról se tud a biztosító.

Igaz, mint Horváth Péter elmondta, az adatok ilyen mélységű feldolgozásáig még nem is tudtak eljutni. A biztosító munkatársai óriási leterheltség alatt dolgoznak, az első 8-10 napban az erejüket a bejelentések fogadása kötötte le, s a folyamatos munkát két ünnep is megszakította. Bár hétfőn délelőtt az Aeroviva ügyvédje egy újabb, a valósághoz már közelebb álló utaslistát vitt be a biztosítóhoz, ebből a sorszámozás és értékösszesítés nélküli, papír alapú listából változatlanul nagyon nehéz dolgozni.

A kárösszeggel kapcsolatban Horváth Péter most sem kívánt becslésekbe bocsátkozni, mert a bejelentett összegek feldolgozása, azok hitelesítése időt igényel. Erre vonatkozó adatokat legkorábban január második felében tud szolgáltatni a biztosító. Annak örülnék, ha végre eljutnánk arra a pontra, hogy összeraknánk ezt a történetet és legalább azt látnánk, mennyi a valós kár, hogy onnantól el tudjunk indulni valamilyen irányba – mondta az igazgató.

A Turizmus Panoráma Bulletin számításai szerint a korábbi kárbejelentés, utasszám és kárigény alapján a legfrissebb adatok figyelembevétel most valahol 800 millió forint körül járhat a kárigények összege, s így a 494 millió forint vagyoni biztosíték durván 60 százalék körüli kártérítésre lehet elegendő.

Mindez természetesen egyelőre csak találgatás, az azonban immár biztosnak tűnik, hogy a kaució nem lesz elegendő a károk 100 százalékos fedezésére.

vagyoni biztosíték idegenforgalom csőd aeroviva kérigény QBE biztosítás utazási iroda
Kapcsolódó cikkek