Cégvilág

Még mindig "rabszolgamunkával" gyártat az Adidas és a Puma?

Az Adidas és a Puma a kritikák kereszttüzébe került, miután a Spiegel beszámolt arról, hogy a német cégek számára embertelen körülmények között gyártják a sportfelszereléseket El Salvadorban.

Mindkét vállalat hosszú ideje igyekszik javítani megítélésen a gyártás körülményeit illetően, a hétvégén mégis ismét reflektorfénybe került a két legnagyobb német sporszergyártó az amerikai Nemzeti Munkaügyi Tanács jelentése kapcsán.

Eszerint El Salvadorban heti átlag 60 órás munkaidőben, 37 fokos hőségben készítik a focimezeket a Pumának, valamint az Adidas-leány Reeboknak a helyiek. Korábban mindkét cég elismerte, hogy problémás a gyártással megbízott Ocean Sky vállalat, de a der Spiegel által ismertetett jelentést csak a helyzetértékelést követően kommentálják - írja a The Local.

Az Adidas és a Puma is szigorú etikai kódexeket vezetett be a beszállítók tekintetében, így próbálva javítani imázsukat. Ugyanakkor az El Salvadorban működő Romero misszió munkatársa mindkét vállalatot felelőtlenséggel vádolja. Maik Pflaum szerint, még ha a munkakörülményeket nem is vesszük figyelembe, az Ocean Skynál a teljes munkaidőben dolgozó nők ötödakkora fizetést kapnak, mint amennyi egy család eltartásához szükséges.

Adidas rabszolgamunka munkaidő El Salvador etikai kódex jelentés puma Reebok
Kapcsolódó cikkek