Cégvilág

Mennyi időt bír ki az Apple a "mágusa" nélkül?

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója bejelentette, hogy egészségügyi szabadságra megy, ezzel hét éven belül immár harmadszorra veszi át a kormányrudat Tim Cook, a cég operatív vezetője.

Steve Jobs e-mailben értesítette munkatársait arról, hogy egészségügyi szabadságot vesz ki, így ismét a mindennapi ügyekben jártas Steve Cook veszi át a cég vezetését. A befektetőknek nem kellene aggódniuk amiatt, hiszen 2009-ben, Jobs előző egészségügyi pihenője alatt 70 százalékkal növekedett az Apple részvényeinek értéke. Ugyanakkor a piac negatív reagált a bejelentésre: több mint 5 százalékkal zuhant az árfolyam Jobs távozásának hírére.

Ráadásul Cooknak olyan vezérigazgatót kell helyettesítenie, aki nem csak a termékek bevezetésében, de a reklámozásában is fanatikus: a hírügynökségnek nyilatkozó bennfentesek szerint akár tízszer is elpróbálja egy-egy új szerkezet prezentációját, mielőtt a nyilvánosság elé állna vele.

A szakértők megbecsülik Cookot, ugyanakkor a Jobsszal való versenyben alul marad az Apple menedzsere. "Ő is sztár, csak másképpen, mint Steve" – fogalmazott a Bloombergnek Peter Misek, a Jefferies & Co. elemzője, aki szerint Cook remekel a cash-flow rendezésében, a készlet menedzsmentben és a konverziós ciklusok irányításában. És bár hivatalosan nem jelentették be, az elemzők feltételezik, hogy Cook lehet Jobs utóda a vezérigazgatói székben.

A Current Analysis szakértője nem is a cég közeli jövője, hanem a kilátásai miatt aggódik. Avi Greengart szerint Jobs szinte mágikus képességgel szemeli ki az apró piacokat, amelyekből azután hatalmas üzletet kovácsol. "Steve Jobs csak egy van", éppen ezért Greengart aggódik az Apple további piaci térhódítása miatt, bár biztos abban, hogy a konszern megtartja a jelenlegi pozícióit. Hasonlóan vélekedik a YCMNet Advisors elemzője is, aki szerint a kérdés az, hogy jósként mennyire válik be a mindennapi üzemeltetést mesterien űző Cook?

Márpedig az Apple-nek kapaszkodnia kell, hiszen a Google Android mobil operációs rendszere a ComScore adatai szerint mostanra piacvezetővé vált az Egyesült Államokban, emellett a keresőóriás 59 százalékos részesedésével messze vezeti a mobil reklámok piacát is, ahol az Apple csak mintegy 10 százalékkal rendelkezik

Ma jelent az Apple

Az Apple ma késő este teszi közzé az első negyedéves eredményeit. A cég szokás szerint óvatos becslése szerint 23 milliárd dolláros bevétel mellett 4,80 dolláros részvényenkénti eredményt el. Ehhez képest a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 5,38 dolláros eredményre számítanak. Az előző negyedévben az Apple profitja 70 százalékkal ugrott meg, az értékesítés pedig a tavalyi negyedik negyedévben 20,34 milliárd dollárt ért el, ami rekord a cég történetében.

Az elemzők egy része úgy véli, hogy Jobs távozásának hírét azért jelentették be éppen ma, mert reményeik szerint a várhatóan bombasztikus eredmények némileg ellensúlyozhatják majd a vezér hiányából eredő piaci pesszimizmust.

Az elemzők egy része úgy véli, hogy Jobs távozásának hírét azért jelentették be éppen ma, mert reményeik szerint a várhatóan bombasztikus eredmények némileg ellensúlyozhatják majd a vezér hiányából eredő piaci pesszimizmust.

-->

vezérigazgató negyedév eredmény Apple jobs elemző
Kapcsolódó cikkek