Cégvilág

Ál-vállalkozásokra figyelmeztet az ÉVOSZ és a BKIK

A Németországban dolgozó magyar építőipari vállalkozások tisztességes működésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) annak kapcsán, hogy 2011. május 1-jétől teljesen megnyílik az unió valamennyi nemzeti munkaerőpiaca.

Közös közleményükben leszögezik: el kell kerülni, hogy színlelt vállalkozási kapcsolatba kerüljenek az egyéni vállalkozók és a megrendelőik. Mint írják, különösen oda kell figyelni erre a számunkra igen fontos és komoly nagyságrendet jelentő németországi munkáknál. (Magyarországon bújtatott foglalkoztatásként ismeri a közvélemény, amikor járulék, és egyéb kötelezettségek jogtalan megspórolása érdekében vállalkozási szerződések mögé bújtatva kerül sor dolgozók foglalkoztatására.)

Erre Németországban a spanyol és portugál EU csatlakozást követő években volt emlékezetesen rossz tapasztalat – emlékeztet a közlemény. Amikor ugyanis teljes egészében megnyílt számukra az unió munkaerőpiaca, részben szándékosan, részben pedig tudatlanul egyéni vállalkozói igazolvánnyal próbáltak tömegesen, valójában alkalmazotti körülmények között munkát folytatni.

Sok esetben a megrendelő sem volt tisztában azzal, hogy mitől vállalkozás valami és mitől alkalmazotti a foglalkoztatás, csak azt tartották fontosnak, hogy társadalombiztosítási járulék és személyi jövedelemadó befizetéseket spóroljanak meg a lehető legnagyobb mértékben.

A német kormányzat 2005 márciusában a vámhivatalok keretében külön akciócsoportot állított fel a színlelt egyéni vállalkozások (látszat önfoglalkoztatók) kiszűrésére. Joggal lehet arra számítani, hogy hangsúlyos, célzatos hatósági ellenőrzések várhatóak ezen a területen – állítja a BKIK és az ÉVOSZ. A két szervezet szerint a magyar egyéni vállalkozók – leginkább ismerethiány miatt – rendkívül hamar kerülnek vagy kerülhetnek összeütközésbe a törvényekkel. Ezért is indokolt, hogy alaposan tájékozódjanak arról, hogy a munkaközvetítők vagy német megrendelők által ajánlott konstrukció mennyiben minősül jogszabályszerűnek. Minden egyéni szabálytalanság az összes magyar vállalkozást megbélyegzi.

Az egyéni vállalkozóknak ezekkel az elvárásokkal kell kiemelten foglalkozniuk

- érvényes vállalkozási szerződések megléte

- a külföldi tevékenységre vonatkozóan elkülönített könyvelés biztosítása

- a tevékenység végzése többnyire bejelentésköteles az adott országban

- egészségbiztosítási kártyával és szükség szerinti további biztosításokkal kell rendelkezni a német előírásoknak megfelelően

- a pénzforgalom lebonyolításához megfelelő banki kapcsolatok szükségesek

A színlelt egyéni vállalkozások jellemző ismérvei:

  • a megrendelő utasítja a munkahelyen való megjelenésre és a letöltendő munkaidőre

  • időbéresen meghatározott, rendszeres jövedelmet kap, jár neki a túlórapótlék, szabadsága idejére fizetés, betegsége esetén a megrendelő által fizetendő táppénz

  • betagozódik a megrendelő munkavállalói közé (pl. építkezésen a megrendelő, vagy más vállalkozó munkavállalói csoportjába dolgozik, vagy futószalag mellett áll a megrendelő munkavállalóival együtt)

  • a megrendelő munkaeszközeit használja, nincs saját munkaeszköze,

  • valamint nem rendelkezik kellő tőkével saját eszközök beszerzésére

  • korábban alkalmazott volt az adott megrendelőnél és változatlanul ugyanazt a feladatot látja el

  • az éves bevételének mintegy 5/6-od része ugyanattól a megrendelőtől származik
  • - a külföldi tevékenységre vonatkozóan elkülönített könyvelés biztosítása

    - a tevékenység végzése többnyire bejelentésköteles az adott országban

    - egészségbiztosítási kártyával és szükség szerinti további biztosításokkal kell rendelkezni a német előírásoknak megfelelően

    - a pénzforgalom lebonyolításához megfelelő banki kapcsolatok szükségesek

    -->

    Németország vállalkozó akciócsoport ÉVOSZ színlelt vállalkozás BKIK
    Kapcsolódó cikkek