Cégvilág

Hatmillió forint támogatást kap az Audi munkahelyenként

Összesen 11 milliárd, munkahelyenként durván 6 millió forint – úgy tudjuk, ennyit kap készpénzben nyújtott állami támogatás formájában az Audi.

A szintén az Orbán-kormány által véglegesített GM-beruházásnál ennél jóval nagyobb, a korábban, még a Gyurcsány-kormány által bejelentett Mercedes-gyár esetében pedig a kettő között van az állami támogatás nagysága. Ám az Audi-projekt támogatásának intenzitása értesüléseink szerint ténylegesen végül is közelítheti a Mercedesét, mivel a vállalat úgynevezett készpénzben nem mérhető támogatáshoz, segítséghez is hozzájut mind a kormánytól, mind a helyi szereplőktől. Például az állam épít lehajtót a gyárhoz a sztrádáról.

A végleges támogatási szerződést – a korábban többször beharangozottal ellentétben – még nem írták alá, bár már tavaly késő őszre, kora télre ígérte azt a kormány. Ám ebben semmi szenzáció nincs, általában egy politikai nyilatkozat alapján jelentik be a beruházást, és utóbb készül el a szerződés – mondták el lapunknak az ilyen, egyedi kormánydöntéssel kezelt támogatási konstrukciók mechanizmusát jól ismerők. Egyébként még a GM-szerződés sem készült el. Nyitott tartalmai nincsenek, csupán technikai jellegű véglegesítés zajlik.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Audi megállapodás orbán-kormány támogatéás beruházás ipar
Kapcsolódó cikkek