Cégvilág

Mégis jöhetnek új, génkezelt növények

A bizottság három kukorica- és egy gyapotfaj bevezetését támogatja, egyelőre ez ellen egy tagállam sem emelt kifogást

Négy új genetikailag módosított (GMO) növényt, három kukoricatípust és egy gyapotot ajánlott az Európai Bizottság étkezési és takarmánycélú engedélyezésre. A termesztést egyelőre nem célzó, csak élelmiszer-ipari és takarmánycélú felhasználást engedélyező kezdeményezés azután történt meg, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakértői vizsgálatainak eredménye kedvező volt.

A szóban forgó három kukorica- és egy gyapottípus ellen vagy mellett egyelőre egyetlen tagállam sem foglalt állást az Élelmiszerlánc és Állat-egészségügyi Állandó Bizottság (SCoFCAH) szerdai ülésén. Ezután nincs más hátra, mint hogy az Európai Bizottság elküldje a javaslatot az Európai Tanácsnak, az döntsön a kérdésben. Ha ez nem történne meg, a javaslat visszakerül a bizottsághoz – az ő beleegyezésük így már borítékolható. A három engedélyezésre javasolt kukoricatermék a Syngenta Seeds S.A.S., a gyapot pedig a Dow AgroSciences Europe fejlesztése.

Miközben a bizottság új genetikailag módosított növényeket engedélyezne, Jávor Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a Greenpeace GMO elleni tegnapi budapesti demonstrációján kijelentette: horvát kezdeményezésre génmódosított növények termesztésétől mentes Alpok –Adria régió jöhet létre, ha a magyar parlament még tavasszal elfogadja a csatlakozásról szóló határozatot. A genetikailag módosított növények termesztésének szabályozása régóta nem egyértelmű az unióban.

Az Európai Bizottság egy 2010-es javaslatában az az alapelv szerepel, amely szerint minden ország saját hatáskörben dolgozná ki a GMO-növények tiltásának vagy engedélyezésének mikéntjét. Az ilyen növényekből származó termények kereskedelmének korlátozása azonban az ellenvélemények szerint aránytalanul korlátozza a szabad kereskedelmet.

MON810: termeszteni jó, méhlegelőnek nem

Az egyetlen genetikailag módosított, ám az Európai Unióban termeszthető kukoricafaj, a MON810-ből származó virágpor mézben – akár elenyésző mennyiségben – való véletlen jelenlétének az a következménye, hogy így a termék forgalomba hozatalát engedélyeztetni kell – közölte az Európai Bíróság főtanácsnoka.

A pert egy német méhész kezdeményezte, aki a bajor állam tulajdonában lévő földterületek közelében termelt mézet eladásra és saját fogyasztásra. A Bajorország által birtokolt földterületen az elmúlt években kísérleti célból MON810 típusú, géntechnológiával módosított kukoricát termesztettek.

A pert egy német méhész kezdeményezte, aki a bajor állam tulajdonában lévő földterületek közelében termelt mézet eladásra és saját fogyasztásra. A Bajorország által birtokolt földterületen az elmúlt években kísérleti célból MON810 típusú, géntechnológiával módosított kukoricát termesztettek. -->

takarmány gyapot génkezelt kukorica GMO
Kapcsolódó cikkek