Cégvilág

Nem kell két jegyet venniük a mozgáskorlátozottaknak - Már

Az eddigi rendszertől eltérően február 15-től kettő helyett egy vonaljegy érvényesítésével igénybe vehetőek a BKV mozgáskorlátozottak számára rendszeresített midibuszai.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a mozgáskorlátozottak utazási lehetőségeinek könnyítése érdekében, figyelembe véve az ombudsman ajánlását, módosítja a BKV taxirendszerű midibuszainak igénybe vételi feltételeit.

A taxirendszerben működő midibusz-szolgáltatás díjszabása ezért 2011 február 15-től megváltozik: az eddigi, rendszeres utasok számára is két vonaljegy kilyukasztását kötelezővé tévő rendszer helyett egy vonaljeggyel, vagy a budapesti tömegközlekedési járművekre érvényes bérletekkel is igénybe vehetővé válik a szolgáltatás – olvasható a BKV közleményében.

A budapesti tömegközlekedés jelenleg részlegesen akadálymentes: a villamosok közül a nagykörútiak akadálymentesek, a buszok és trolik részlegesen, míg a metró- és HÉV-vonalak nem biztosítják az akadálymentes közlekedést.

A járműpark és az infrastruktúra teljes akadálymentesítéséig kiegészítő megoldások is szükségesek.Vitézy Dávid, akkor még BKV felügyelőbizottsági tagként 2010-ben javasolta öt darab, kerekesszékesek szállítására alkalmas kisbusz beszerzését, a BKV vezetőinek prémiuma terhére. A kisbuszok "taxirendszerben" üzemelnek: regisztráció után a mozgáskorlátozott utasokat háztól-házig szállítják. A mozgáskorlátozottak közlekedését segítő taxi rendszerben működő midibusz-szolgáltatást eddig két vonaljegy kilyukasztásával lehetett igénybe venni, ugyanakkor egy fő kísérő díjmentesen utazhatott.

Az ombudsman állásfoglalása szerint a szolgáltatás viteldíj-szabályzata diszkriminatív, ezért annak felülvizsgálata időszerűvé vált. Tarlós István főpolgármester felkérésére a BKK felülvizsgálta a rendszer működését.

 

taxirendszerű vonaljegy midibusz BKV mozgáskorlátozott tömegközlekedés
Kapcsolódó cikkek