Cégvilág

Rákényszerítik az Apple-t, hogy számítson Jobs halálára

Az Apple ma tart közgyűlést és a részvényesek rákényszeríthetik az igazgatótanácsot arra, hogy hozza nyilvánosságra tervei arra az esetre, ha Steve Jobs vezérigazgató nem tér vissza állásába.

A részvényes csoportok ma megpróbálják elfogadtatni a közgyűlésen azt a határozatot, amelynek értelmében az igazgatótanácsot arra kötelezik, hogy hozza nyilvánosságra a Jobs utódlásával kapcsolatos terveket. A javaslatot a félmillió taggal és 34 milliárd dollárnyi befektetéssel rendelkező Észak-amerikai Munkások Nemzetközi Szakszervezete is támogatja. Jennifer O’Dell, a szakszervezet céges ügyekért felelős társigazgatója ezzel kapcsolatban a Bloombergnek úgy nyilatkozott: a részvényeseknek jogukban áll tudni, mit tervez az Apple erre az esetre.

Steve Jobs január 17-én jelentette be, hogy egészségügyi szabadságra megy, az Apple közgyűlése pedig most először ül össze a bejelentés óta. Az elemzők szerint élénk vita várható ma a kérdésben, tekintve, hogy az Apple tiltakozik a szakszervezeti javaslat ellen, mondván: üzleti titkainak nyilvánosságra hozása a riválisokat segíti és ezzel sérti a vállalat érdekeit.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy Jobs megjelenik-e a közgyűlésen, mindenestre a javaslat növeli a félelmeket a vezér egészségi állapotával kapcsolatban. Az Apple megújulását megálmodó Jobs 2004 óta küzd a rákkal, akkor operáción esett át, majd 2009-ben májátültetést végeztek el nála.

A legendás menedzser úgy nyilatkozott, hogy az újabb kezelést követően visszatér a munkába, az ügyeket átmenetileg irányító Tim Cookkal pedig legutóbb, 2009-ben elégedettek voltak a befektetők. Jobs tavalyelőtti betegszabadsága alatt az ideiglenes vezér irányítása mellett 67 százalékkal emelkedett az Apple részvényeinek árfolyama, ugyanakkor az elemzők attól tartanak, hogy az irányításban járatos Cook nem rendelkezik azokkal a víziókkal, amelyek Jobsszot utolérhetetlenné teszik.
 

vezérigazgató részvényes igazgatótanács Apple közgyűlés jobs
Kapcsolódó cikkek