Cégvilág

Állami szerep a mobilversenyben?

Aktívabb állami szerepvállalást tartana szükségesnek a hazai mobilpiaci verseny élénkítéséhez a Capitol Consulting Group.

„Aktívabb állami szerepvállalást tartanánk szükségesnek a magyarországi mobilpiaci verseny élénkítéséhez” – mondta Turi Ferenc, a Capitol Consulting Group (CCG) ügyvezető partnere. A tanácsadó cég tegnap mutatta be ezzel kapcsolatos tanulmányát. A téma aktualitását adja, hogy a jövő hónap végén lejár a moratórium a 2008-ban meghirdetett negyedik mobilfrekvencia-csomagra, s alig két hete annak, hogy Fellegi Tamás fejlesztési miniszter bejelentette: a kormány hamarosan meghirdeti a tendert a már ma is elérhető mobilsávokra. (A földfelszíni televíziózás digitális átállásának a lassulásával a frekvenciák felszabadulása várhatóan egy-két évet csúszik.)

A szakértők külföldi példákon is vizsgálták, van-e létjogosultsága egy újabb szereplőnek a hazai mobilpiacon. A tanulmány fontos megállapítása, hogy az állam a saját vállalatainak a gerinchálózatával teremtené meg a negyedik szolgáltató hálózatának az alapját, amelyet aztán virtuális szolgáltatóknak lehetne bérbe adni. Turi szerint a virtuális szolgáltatók hozhatnának élénkülést a piacra, ezek szerinte rugalmasabban alkalmazkodnak az ügyféligényekhez.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

állami szerepvállalás telekommunikáció mobilszolgáltató infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek