Cégvilág

Fukusima: Forrpont közelében a használt üzemanyag

Füst és gőz áramlott ki kedden a földrengés sújtotta fukusimai atomerőmű két legveszélyeztetettebb reaktorából, ez a Reuters szerint arra utal, hogy még távolról sem ért véget a katasztrófa elhárításáért folytatott küzdelem távolról sem ért véget.

A japán fővárostól 240 kilométerre északra lévő atomerőműnél technikusok elektromos kábeleket illesztettek mind a hat reaktorhoz,  és beindították a szivattyút az egyiknél, hogy  lehűtsék a túlhevülő nukleáris fűtőelemeket. Ám a Kyodo hírügynökség jelentése szerint, továbbra is gőz emelkedik fel a 2. számú reaktorból és fehér párát észleltek a 3. számú reaktor felett - jelenti a Reuters.

Az atomerőművet működtető Tokyo Electric Power Co (TEPCO) később közölte, hogy most már csak gőz és nem füst szivárog, így biztonságossá vált a mentesítési akció. Az AP friss jelentése szerint a japán atombiztonsági ügynökség közölte: forráspont közelében van a reaktorban elhasznált üzemanyag, amelyet egy medencében tárolnak. Ha a folyadék tartósan forr és elpárolog, növekedhet a radioaktív szennyezés mértéke.

A Toshiba közölte, hogy 100 mérnököt küldött a helyszínre a munkálatok segítéséhez, az Egyesült Államok nukleáris szabályozó bizottsága pedig úgy vélte, a helyzet lassan stabilizálódik.

Ugyanakkor egyre több bizonyíték utal arra, hogy sugárzás nyomai fedezhetők fel a zöldségfélékben, a vízben és a tejben, a WHO közölte: a szennyezés jelentősebb, mint gondolták. És bár a japán kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a sugárzás mértéke nem veszélyes, a kabinet vezető államtitkára leszögezte, hogy a fukusimai erőmű üzemeltetőjének kell kompenzálnia a kárt szenvedett farmereket. Japán nettó élelmiszerimportőr és a WHO szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzött élelmiszer más országba is eljutott volna. Japán elsősorban gyümölcsöt, zöldségeket, tejtermékeket és tengeri halakat exportálni Hongkongba, Kínába és az Egyesült Államokba.

üzemeltető sugárszennyezés Fukusima atomerőmű
Kapcsolódó cikkek