Mi az, amire a hazai gázpiacon leginkább szükség van, tette fel a kérdést ai IIR-Hungary tegnapi GasCon 2011 moderátora, Kiss Csaba Attila (az MVM Zrt. vezérigazgatói tanácsadója) a kerekasztal beszélgetés résztvevőinek.

Válaszában Molnár László, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület főtitkára arra a problémára hívta fel a figyelmet, ami a lakossági és egyéb egyetemes szolgáltatók védelmét célzó, közvetlen szabályozási beavatkozás hatásaként jelentkezett. A hatósági gázárképzéssel adott védelem kapcsán a szakember kijelentette, hogy nem lehet mindenkire egységesen kiterjedő szabályozással olyan védelmet adni, ami mögött nem áll a szegénységre vonatkozó statisztika. Az sem tartható, hogy emiatt az E.On nagykereskedőnél hatalmas adósságok halmozódjanak fel. Molnár László szerint tehát egyrészt ki kell fizetni a területen nyújtott szolgáltatás árát, másrészt létre kell hozni a megfelelő szociális hálót.

Balogh László, a Magyar Szövetség elnöke szerint az a legsürgősebb, hogy a hazai gázfogyasztóknak is kijárjon egy olyan egyenrangú bánásmód a szolgáltatók részéről, amit a nyugat-európai ügyfelek már megkapnak. Konkrétan a számlázási rendszer hiányosságait, gyakori átláthatatlanságát, azaz a regulációs anomáliákat tekintette mielőbb megoldandónak.

Sándor Péter, az ISD Power Kft. ügyvezetője leginkább egy gáztőzsdét üdvözölne. Szükségesnek tartaná azt is, hogy a hazai gázpiacon euróban számoljanak el a szereplők, hiszen többségük amúgyis euróban exportál. A gáztőzsdéről a rendezvény más résztvevői úgy vélekedtek, hogy a meglévő gázkereskedelmi platform tőzsdévé fejlesztése méretgazdaságossági kérdés. Az viszont nem baj, ha minden országban működik egy-egy kis gáztőzsde, később legfeljebb klasztert alkotnak, vagy egybeolvadnak.

Ha Kiss Csaba Attilán, az E.On Hungária Zrt. temelési igazgatóján múlna, a legelőször is kiszámíthatóvá válna a piac. Ez például abban mutatkozna meg, hogy a hazai árak közelítenének a nyugat-európaiakhoz. (Ezt jelenleg a forint-indexálás is nehezíti.) Rámutatott, hogy a gázerőműveknek hosszú távon is nagy szerepe lesz a hazai energiatermelésben.

Végül Gáti István, az MMBF Zrt. vezérigazgatója szerint legelőször azt a szabályozási hátteret kellene megteremteni, amely az energia infrastruktúrák regionális együttműködésének a feltétele.