Cégvilág

Megaberuházás a Vodafone-nál

A negyedik generációs (4G) mobiltechnológia befogadására is alkalmas lesz a Vodafone hálózata a most bejelentett újabb korszerűsítés révén. A megbízást ezúttal is a társaság kínai szállítója, a Huawei nyerte el, amely az eszközök egy részét Magyarországon gyártatja le, Pécsett és Komáromban.

Újabb szakaszához érkezett a Vodafone három és fél éve elkezdett százmillió eurós nagyságrendű hálózatkorszerűsítő beruházása. A most induló fejlesztés során a szolgáltató mobilnetes hálózatának lakosságra vetített lefedettsége eléri a 99 százalékot, szemben a jelenlegi 60-nal, adatátviteli sebessége megduplázódik, az eszközök energiafelhasználása viszont a felére csökken – jelentette be Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója. A hálózatbővítéssel a mobiloperátor magyarországi befektetéseinek összértéke megközelíti az 1,5 milliárd eurót.

Az egyévesre tervezett beruházás mostani szakaszában lecserélik a Vodafone második generációs (2G) hálózatát, bővítik a harmadik generációs (3G) rendszert, és további 400 bázisállomást is építenek. A felújítás után a szolgáltató hálózata felkészült lesz az újabb generációváltásra is. Ahhoz azonban, hogy az előfizetők is élvezhessék az LTE(4G)-technológia nyújtotta még gyorsabb adatátvitelt, szükség lesz további frekvenciákra is. Ezek nagyobb része – a 2,6 gigahertzes, illetve a korábban a negyedik hazai mobilszolgáltató számára félretett 900 megahertzes tartomány – szabad.

A Vodafone megbízását ezúttal is a kínai Huawei nyerte el. Csiang Huan-csüan (Jiang Huanquan), a társaság Észak- és Kelet-Közép-Európáért felelős alelnöke kiemelte, hogy cége a Vodafone hálózatbővítéséhez szükséges műszaki berendezések zömét is nálunk gyártatja. A világ második legnagyobb távközlési berendezésszállítójaként számon tartott, évi 22 milliárd dolláros árbevételű Huawei egy ideje már tervezi, hogy hozzánk telepíti eszközeinek második globális gyártó-, ellátó- és logisztikai központját. Az ambiciózus tervek szerint ez a lehetőség három év múlva háromezer embernek ad munkát, és hárommilliárd dollárnyi exportbevételt jelent majd Magyarországnak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Vodafone Beck György Huawei
Kapcsolódó cikkek