Cégvilág

Válság előtti szinten a magyar hivatásturizmus

Úgy tűnik magához tért a hazai hivatásturizmus: a tavalyi adatok szerint ugyanis jóval több konferenciát szerveztek hazánkban, mint 2009-ben, sőt az kongresszusok száma a 2008-as számokat is túlszárnyalta – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Irodájának (MKI) összesítéséből.

Az MKI adatgyűjtése szerint hazánkban 2010-ben összesen 537 nemzetközi konferenciát rendeztek, amelyeken több mint 125 ezer fő vett részt. A nemzetközi gazdasági válság hatása jelentős mértékben befolyásolta az utóbbi évek hivatásturisztikai piacát is. A 2010. évi adatok azt a tényt támasztják alá, hogy a 2009-ben tapasztalt visszaesés után a hazai hivatásturisztikai piacnak sikerült növekedési pályára állnia, az elmúlt évi adatok helyenként még a 2008. évi eredményeket is túlszárnyalják.
 
2010-ben a Magyar Kongresszusi Iroda partnerei által szolgáltatott információk és az MKI saját adatgyűjtése alapján összesen 537, az ICCA nemzetközi szervezet kritériumainak (minimum 50 résztvevő, legalább 3 ország közt rotálva kerül megrendezésre, rendszeres időközönként) megfelelő konferenciát rendeztek Magyarországon, ami több mint 50 százalékos növekedést jelent a 2009-es adatokhoz képest, sőt a 2008-ban regisztrált nemzetközi konferenciák számához (531) képest is növekedést mutat. A nemzetközi konferenciákon regisztrált résztvevők száma – 125 ezer fő – szintén nemcsak a 2009-es számokat haladta meg 53,1 százalékkal, hanem a 2008-as adatokat is 5 százalékkal túlszárnyalta.

2010-ben összesen 2002 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, amelyek résztvevőinek száma átlagosan meghaladta a 234 főt, átlagos időtartamuk 3,7 nap volt. A nemzetközi konferenciák átlagos időtartama 2008: 3,9 nap; 2009: 3,3 nap.) A konferenciák több mint 53 százaléka 2-3, míg 27,4 százaléka 4-5 napos volt.

A Magyar Kongresszusi Iroda partnerei által szolgáltatott információk alapján, a konferencián résztvevők 81 százaléka külföldről, 19 százaléka Magyarországról érkezett. A rendezvényeken megjelenő nemzetek átlagos száma 12 volt. 2010-ben a magyarokon kívül Németországból (69,2 százalék), az Egyesült Királyságból (62,3 százalék) és Franciaországból (53,3 százalék) érkeztek leggyakrabban hazánkba nemzetközi konferenciákra.

A középmezőnyben lévő olasz, amerikai, spanyol, cseh, osztrák és lengyel résztvevők közel egyforma arányban látogatták a nemzetközi konferenciákat. A 2009-es eredményekhez képest igen jelentős növekedés volt tapasztalható a német, az olasz, a spanyol, az osztrák és a lengyel résztvevők esetében, akik megduplázták részvételi arányukat, sőt esetenként még a 200 százalékot is meghaladták.

A korábbi évek tendenciáját követve, a legtöbb nemzetközi konferenciát (71 százalék) továbbra is Budapesten rendezték meg. A fővárost 6,7 százalékkal Pécs követi, amelyhez nagymértékben hozzájárult a Pécs – 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat. A nemzetközi konferenciahelyszínek rangsorában harmadik helyen holtversenyben Sopron (3 százalék) és Szeged (3 százalék) szerepel, amelyeket a Balaton-part (2,6 százalék) konferencia-települései követnek.

Az MT Zrt. szerint rendkívül érdekes eredményeket hozott a 2010-es év a konferenciák helyszínének tekintetében is. Az a tendencia, hogy a szállodák térhódítása tovább folytatódik – megdőlni látszik, hiszen vezető szerepük ellenére, több mint 10 százalékkal esett vissza a szállodában megrendezésre került konferenciák száma. A legszembetűnőbb az egyetemek és tudományos intézetek robbanásszerű előretörése: míg 2008-ban az összes konferenciának mindössze 4,3 százalékát tartották egyetemeken és a tudományos intézetek valamelyikében, addig két évvel később ez az arány négy és félszeresére nőtt. Így nem meglepő az sem, hogy a nemzetközi konferenciák témáját illetően is a gazdasági témák mellett az orvosi, valamint a tudományos témájú nemzetközi rendezvények vonzzák a legnagyobb szakmai érdeklődő közönséget.

2010-ben, az ICCA nemzetközi szervezet kritériumainak megfelelő 537 nemzetközi konferenciából a legtöbbet – 76-ot - szeptemberben rendezték meg, ez az összes rendezvény 14,2 százalékát jelenti.

A Magyarországon lezajlott nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségét vizsgálva megállapítható, hogy a rendezvények több mint 50 százalékának magyar volt a megrendelője, melynek aránya 2009-hez képest 6 százalékkal magasabb. A magyarok után jelentős a Nagy-Britanniából érkezett megrendelések aránya (10,3 százalék), ami 1,7 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. 2,4 százalékkal több megrendelés érkezett Németországból, míg az osztrák megrendelések aránya 0,5 százalékkal emelkedett - áll az MT Zrt. közleményében.

A nemzetközi konferenciák megrendelőit típus alapján rangsorolva a 2010. évi sorrend teljes mértékben átalakult 2009-hez képest. 2010-ben a legtöbb megrendelés külföldi cégtől (22 százalék), valamint magyar vállalattól (14 százalék) érkezett. 13 százalékban egyetemek, intézmények, egyesületek, tudományos társaságok, valamint alapítványok szerepelnek, míg a magyar és külföldi szervezőirodák és az Európai szövetségek aránya szinte teljesen megegyezik egymással. Ezen kívül érkeztek még megrendelések különböző világszövetségek részéről is.

MT Zrt. turizmus kongresszus hivatásturizmus idegenforgalom üzleti utaztatás konferencia ICCA
Kapcsolódó cikkek