Cégvilág

Vészhelyzet Fukusimában: tízmilliószoros a sugárzás

Japánban vészhelyzet van, a fukusimai reaktornál a megengedett szint tízmilliószorosára emelkedett a sugárzás. Egyre nő a félelem a radioaktív fertőzéstől, több hajóstársaság Tokió helyett más kikötőbe irányítja a teherszállítóit.

A Tokyo Electric Power Company közleménye szerint a Fukushima Daiichi atomerőmű 2. számú reaktoránál a vízben a megengedett szint tízmilliószorosára nőtt a radioaktív sugárzás.

Az üzemeltető, a TEPCO  azt állítja, hogy 2,9-milliárd becquerelnyi sugárzást mértek egy köbcentiméter vízben  a kettes számú reaktor turbinaépületének pincéjében. Ez a szennyezettség körülbelül ezerszerese annak, amit az egyes és hármas reaktor turbinaépületeinek pincéjében mértek a kiszivárgott vízben. Minden mentőmunkát azonnali hatállyal felfüggesztettek

Az atomkatasztrófáról mindent egy helyen itt találhat

 

 

Tegnap még arról szóltak a hírek, hogy a határértéket több mint ezerszer meghaladó mennyiségben találtak radioaktív jódot a sérült Fukusima atomerőmű közeli tengervízben. Az erőművet üzemelő Tepco édesvizet kezdett szivattyúzni a kettes reaktor magjába, hogy hatékonyabbá tegye annak hűtését - számol be a Világtudomány.

A becqurel a radioaktív források aktivitásának mértékegysége. A másodpercenként történő bomlások számát jelöli. A TEPCO szerint 2,9-milliárd becquerelt a jód-134-es, 13 millió becquerelt a jód-131-es, és 2,3 millió becquerelt a cézium 134 és 137 –es tartalmazott.

 

 

A NISA hírügynökség szerint az atomreaktor körül a tengerben is egyre nő a radioaktivitás, a vasárnapi mérések szerint a a reaktor közelében mért sugárzási szint a normálisnak tekintett érték 1850-szerese. Habár a legtöbb elemző szerint a radioaktivitás a tengervízben hamarosan eloszlik, közben egyre több szállítmányozási társaság közölte, hogy hajóik nem a tokiói kikötőbe futnak be.

Nő a félelem a sugárzástól

A japán fővárosban is egyre nő a félelem a magas sugárzás miatt: a japán média jelentése szerint a kitelepített lakosságból csak azokat az embereket engedik be a szükségszállásokra, akik teljesen "sugárzásmentesnek" bizonyulnak. Hírügynökségi jelentések szerint az orvosok "tisztasági" bizonyítványokat állítanak ki azoknak, akiket sugárzásmérővel ellenőriztek.

A Fukusimai atomerőmű mentési munkálatai is csak lassan haladhatnak, mivel a 2-es reaktor mellett a sérült egyes- hármas és négyes blokkban is méter magasan áll a radioaktív víz. A munkások közül csak az elmúlt héten hárman szenvedtek sugárfertőzést, közülük két embert égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani, akikre ráfolyt a radioaktív víz. A TEPCO először a munkásokat okolta a balesetért: szerintük nem vették figyelembe munkájuk során a beérkező vészjelzéseket. Vasárnapra a cég elismerte, hogy nem figyelmeztették a mentésben dolgozókat a veszélyre.

Óriási károk a japán gazdaságban

A földrengés és a szökőár mellett a termeléskiesés is óriási károkat okoz a japán gazdaságnak, hiszen a távol-keleti ország csupán januárban 8,032 milliárd dollár értékben exportált járműveket és 2,666 milliárdért alkatrészeket.

Az iparág kivitelének 10,698 milliárd dolláros összege 11 százalékkal haladta meg az elmúlt év januárjában elért szintet. A természeti csapás nagyon sok autóipari beszállítót sújtott, ezért a világ autógyártása akár 30 százalékkal is csökkenhet – riogat a Los Angeles-i elemzőcég, az IHS Automotive, de tegyük hozzá: időlegesen.

A piacokat nyugtatta az IMF-is. A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön közreadott véleménye szerint a japán gazdaság elég erős ahhoz, hogy elviselje a földrengés és a cunami okozta károk újjáépítési költségét.

Az Egyesült Államok és Hongkong már korlátozták a japán élelmiszer bevitelét és Franciaország szeretné elérni, hogy az ugyanezt tegye. Ausztrália a sugárzásnak kitett térségből származó termény bevitelét tiltotta meg, ám szerinte azok a japán élelmiszerek, amelyek áruházi polcokon találhatók, biztonságosak, ha azokat a földrengés előtt szállították ki – jelenti az AFP.

A BBC News szerint három ENSZ ügynökség közös közleményt adott ki arról, hogy Japán megfelelő intézkedéseket tett az ügyben. "Monitorozzák az élelmiszereket, mérik az élelmiszerekben lévő rádióaktivitás szintjét és az eredményeket nyilvánosságra is hozzák" - közölte a Nemzetközi Atomerő Ügynökség, az Egészségügyi Világszervezet és az Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezet (FAO).

 

tízmilliószorosára emelkedett a sugárzás. Egyre nő a félelem a radioaktív fertőzéstől, több hajóstársaság Tokió helyett más kikötőbe irányítja a teherszállítóit.világtudomány Kattintson a képre galériánk megtekintséhéez! -->
[enews_gallery id='190196']

tízszeres sugárzás fukusima daiichi tepco Fukusima atomerőmű mentőmunka
Kapcsolódó cikkek