Cégvilág

Az utaskárok 40 százalékát fizeti az Aeroviva biztosítója

Április 21-től a biztosító megkezdi az Aeroviva Szolgáltató Kft. fizetőképtelensége kapcsán bejelentett és elfogadható kárigények – jelenlegi adatok alapján arányos előlegeinek – kifizetését. Ennek mértéke a jogszabály szerinti számlával igazolt kárigény 40 százaléka.

Eddig az utasokat ért károk mindössze negyven százalékát tudja kifizetni a QBE Magyarországi Fióktelepe. A további esetleges kifizetések a nyomozati eljárás megállapításainak eredményétől, és a még nyitott egyéb kérdések tisztázásától függnek – áll a QBE Magyarországi Fióktelepének közleményében. A QBE Insurance (Europe) március végi adatai szerint 821-en jelezték - a jogszabály alapján jogosan – kárukat a biztosítónál.

Hazánk egyik legnagyobb utazási irodája, az Aeroviva december végén jelentette csődöt. Már az első két nap 400 károsult jelentkezett az utazási iroda biztosítójánál csaknem 150 millió forint kárigénnyel. A rendőrség a csőd bejelentése óta nyomoz az ügyben. A kárigények összértéke már januárban meghaladja az egymilliárd forintot.

A társaság vagyoni biztosítéka 494 millió forint, ebből az összegből elsődlegesen az utazás megkezdése után szükséghelyzetbe került utasokért teendő intézkedések, valamint a kényszerű kinntartózkodás költségeit kell fedezni. Ha ezek után maradt volna a biztosítékból, akkor abból kártalaníthatják azokat az utasokat, akik csak később indultak volna, de befizették a részvételi díjat vagy az előleget az utazási irodának.

vagyoni biztosíték biztosító aeroviva QBE kártérítés
Kapcsolódó cikkek