Cégvilág

Fukusima: Fogalmuk sincs, miért magasabb a sugárzás

A földrengésben megsérült japán atomerőműben dolgozó robotok váratlanul magas sugárzást észleltek, aminek okát egyelőre nem ismerik a szakértők.

A Japánban március elején történt földrengés és cunami halálos áldozatainak száma közel 14 ezer főre emelkedett, s további 14 300 főt eltűntként tartanak nyilván - közölték a japán hatóságok. A rendvédelmi szervek átfésülik a tengerpart menti falvakat, további holttestek után kutatva. A március 11-i földrengés halálos áldozatainak száma a jelenlegi adatok szerint 13 843 és 136 ezren maradtak otthon nélkül.

A fukusimai atomerőműben eközben peciális robotok térképezik fel a helyzetet. Az elmúlt 24 órában a biztonsági szervek közölték, hogy a távvezérlésű robotok és az azokat kezelő munkások magas radioaktivitást észleltek a fukusimai atomerőmű két reaktorépületén belül és körül. "Egyelőre nincs magyarázat a megnövekedett sugárzásra" - közölte Hidehiko Nisijama, a biztonsági ügynökség vezető szóvivője a CNN tudósítása szerint.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy a most detektált magas sugárzás hogyan hat majd a Tepco válságkezelő tervére. A jelenlegi elképzelés szerint októberben zárhatják le a sérült erőművet, hónapokig tarthat még a fűtőelemek stabilizálása.

Eközben Tokió lépéseket tett azért, hogy a gazdasági minisztérium munkatársai ne vállaljanak állást nukleáris cégeknél. A japán közvélemény ugyanis erősen kritizálta a gyakorlatot, miszerint a tárca alkalmazottai távozásukat követően atomcégekhez kerülnek.  A japánul amakudarinak (leszállás a mennyből) nevezett eljárás a kritikusok szerint túl szoros köteléket teremt a szektor és a kormányzat között, ez pedig nem szolgálja a közérdeket.

Tokió földrengés gazdasági minisztérium Fukusima cunami robot
Kapcsolódó cikkek