Cégvilág

Katéter-Mónikában bízik Szócska

Magyarország nyilvántartási és informatikai rendszerei révén nagy potenciállal rendelkezik az elektronikus egészségügy területén.

Azonban ezt a döntéshozatalban, az ellátórendszer hatékonyságának fejlesztésében, s az ellátás minőségének javításában ez idáig nem használta ki megfelelően , ezen változtatni kell - mondta ma délelőtt Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy a HIMSS (Healthcare Information Management Systems Society) Europe május 10-12 között Budapesten rendezi meg az eHealth Week 2011-et.


Az államtitkár szerint a fejlődés első jelei például fejlesztés alatt áll egy kapacitás-elemző és tervező programban (az ún. Katéter és Mónika néven emlegetett program) mutatkoznak, amely többek között alkalmas lesz arra, hogy az adatok rendszerezése révén nyert információkat digitális térképen ábrázolja. Az ellátás minőségének javításához,  a betegbiztonsághoz, a gyógyszeres kezelések hatékonyságához és gazdaságosságának növeléséhez is hozzájárulhatnak az IT alapú megoldások, így például az elektronikus vényírási rendszer bevezetése vagy az adatok elektronikus hozzáférésének biztosítása.

Elvárás az, hogy a betegek kezelési adatai ne csak az ellátó intézményben, hanem szükség esetén bárhol, bárhonnan hozzáférhetőek legyenek, az országhatárokon belül és uniós szinten egyaránt, ezért fontos, hogy a budapesti eHealth Week során határozott lépések és tervek fogalmazódjanak meg az elektronikus adatkezelés ügyének előmozdítására.


H. Stephen Lieber a HIMSS elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a májusi konferencián a HIMSS és a szervező partnerek fő célkitűzése az lesz, hogy az egészségügyi beszállítók és a döntéshozók tapasztalatokat  cseréljenek, amit a jövőben a betegek érdekében hasznosíthatnak.
A magyar elnökség alatt szervezett esemény az elektronikus egészségügyre, mint a jövő egészségügyi rendszereibe való egyik lehetséges eszközére hívja fel a figyelmet. Emellett azokra az uniós szintű kihívásokra összpontosít, amelyekkel az egészségügyi kormányzatoknak és intézményeknek a következő, szakmai humán erőforrásokban szűkölködő és jelentős demográfiai változásokkal járó évtizedben szembe kell nézniük.

H. Stephen Lieber egészségügyi informatika Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek