Cégvilág

Kockázatos kiscégek - Csak Románia rosszabb nálunk

A nemzetközi cégminősítő, Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) elkészítette elemzését, mely 2010 első negyedévében vizsgálja a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak jelentőségének, kockázatosságának állapotát, változását, a fizetési késések alakulását.

A társas vállalkozások száma az elmúlt negyedévben tovább növekedett, és 2011 első negyedévének végén elérte az 561 ezret, ami 3 százalékkal több, mint az előző év első negyedévének azonos időszakában. A cégszám-növekedés üteme azonban lassult: 2009-ről 2010-re már csak 4,04 százalékos emelkedés látható. Az első negyedéves tendenciákon az látszik, hogy az évek óta jellemző folyamatos cégszám-bővülés lassul, az új cégalapítások száma egyre kevésbé haladja meg az egyre több bedőlt és bezárt vállalkozás számát.

Az Opten szerint a februári ugrást követően márciusban ugyan kevesebb új felszámolást indítottak, de az éves trend lényegesen nem változott, azaz továbbra sem enyhültek a cégvilág válságjelei. A negyedéves adatok összevetése az enyhébb emelkedés ellenére még mindig azt támasztja alá, hogy a válság hatásai változatlanul súlyosan érintik a cégvilágot – véli az Opten.

A Magyarországon sajátosan magas cégszám, a kisvállalkozások országává teszi hazánkat. A környező országokat is figyelembe véve csak Romániában alacsonyabb az 1 millió dollár (megközelítőleg 200 millió forint) feletti árbevételű cégek aránya, pedig a gazdaság stabilizálódásának egyik útja az lenne, ha minél több cég érne el magasabb árbevételt, és tartósan is stabilan tudna működni. A D&B szerint a 200 millió forint árbevétel alatti cégek kockázatosabbak. A jelenlegi folyamatosan növekvő cégszám és szaporodó cégbedőlések nem ezt a tendenciát erősítik, azonban a cégszám-növekedés csökkenő üteme bizakodásra adhat okot. A legtöbb iparágban - az országos átlaghoz hasonlóan - nőtt a működő cégek száma az elmúlt egy évben.

Amennyiben a működő cégek száma helyett az újonnan alakuló cégeket vizsgáljuk, akkor az idén már több olyan iparágat találunk, ahol 2010 első negyedévéhez képeset kevesebb új cég alakul.  Többek között az építőiparban is csökkent az új cégalapítások száma. Az új cégek számának első negyedéves csökkenése nem meglepő, mivel az építőiparban a legnagyobb (5,68 százalék) a cégek bedőlési aránya, így a válság hatására egyre kevesebben remélnek hasznot az elmúlt időszakban belassult, és ezzel együtt racionalizálódó cégszerkezetű építőiparból. 

Az átlagos fizetési határidő az elmúlt 3 hónapban 27 nap volt, míg 2010 azonos időszakában még közel 31 nap volt, derül ki a DunTrade fizetési tapasztalat programjának adataiból. 2011 első negyedévében a számlák 60 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 53 százaléka került határidőben kiegyenlítésre.

bedől D&B felmérés Opten cégalapítás vállalkozás Dun & Bradstreet
Kapcsolódó cikkek