Cégvilág

A Rosznyeftnek a riválist is a "mézesbödönhöz" kell engednie

Megvalósulhat a TNK-BP és a Rosznyeft közötti részvénycsere, de ennek egyik feltétele, hogy az BP orosz leányát is bevonják az üzletbe.

A stockholmi választott bíróság a hét végén úgy döntött, hogy a BP és a Rosznyeft  megvalósíthatja az egymás közti részvénycserét, amennyiben a TNK-BP a Rosznyeft beleegyezésével csatlakozik az Északi-sarki projektjükhöz - közölték a TNK-BP vegyes vállalat orosz és brit partnerei a Ria Novosztyival

Ez év januárjában a brit olajóriás és a Rosznyeft orosz olajkonszern 16 milliárd dollár összegű részvénycseréről állapodott meg az energiában gazdag Északi-sarki lelőhelyek közös kitermelésére. Noha a szerződést támogatta Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes, annak hatályba lépését meghiúsította a londoni illetékes bíróság és a stockholmi bíróság, miután a döntést megtámadta perrel a TNK-BP orosz részvényeseit tömörítő AAR. A konzorcium azt állította, hogy a cég beleegyezésük nélkül nem köthetett volna üzletet a Rosznyefttel.

A stockholmi választott bíróság határozata megengedi a BP-nek és az AAR konzorciumnak, hogy az Északi-sarkon kínálkozó lehetőséget biztosítsa a TNK-BP-nek, a Rosznyeft beleegyezésétől függően. A szerződés teljesítésének  további feltétele, hogy a BP és  Rosznyeft a részvénycsere eredményeként kapott bármilyen részvényt csak befektetési célokra használja fel. A csere során megszerzett részvényeket a döntés szerint letétbe kell helyezni és a BP és a Rosznyeft helyett független megbízottak gyakorolják majd a papírok után járó szavazati jogokat. "Egyik vállalatnak sem lehetnek képviselői a másik igazgatótanácsában a megszerzett vagyonrész tekintetében" – olvasható a határozatban.

A BP közölte, hogy a Rosznyefthez fordul a TNK-BP bevonása kapcsán, a Rosznyeft még nem reagált a döntésre.

A BP tulajdonában lévő olajmezők terület szerinti összevetésében Oroszország a második helyet foglalja el az Egyesült Államok mögött. A BP és a Rosznyeft vezérei egyébként korábban Moszkvában Vlagyimir Putyin meghívására találkozott, annak ellenére, hogy a két vállalat menedzsmentje közti érintkezést az eljáró bíróságok megtiltották. A többségi állami tulajdonú vállalat piacvezető az orosz olajszektorban és a BP-n kívül az amerikai Exxonnnal is megállapodást kötött a Fekete-tengeri mezők kifejtésére.

 

olajmező TNK-BP bíróság Rosznyeft BP északi-sark
Kapcsolódó cikkek