Cégvilág

Célkeresztben a "néma gyilkos"

Hetedik alkalommal tartja meg jövő kedden a Nemzetközi Hipertónia Társaság (World Hypertension League) a betegség világnapját, amihez a Magyar Hypertonia Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” mozgalommal csatlakozik.

A kezdeményezés célja a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos ismeretek széleskörű terjesztése annak érdekében, hogy minden országban hatékonyan küzdjenek a „néma gyilkos”-ként emlegetett betegség ellen.

A Világnap központi eseményeként a Magyar Hypertonia Társaság közreműködésével ingyenes szűrővizsgálatokra kerül sor május 17-én, 10 órától a Duna Plaza előtti szűrőkamionban, ahol az egészségtudatosság, az öngondoskodás, az otthoni vérnyomásmérés kerül a középpontba. A magasvérnyomás-betegség a Magyarországon leggyakrabban előforduló népbetegség, megközelítőleg 3 millió ember érintett, ezért számos esetben „epidemiológiai járványról” beszélnek, amikor erről a betegségről esik szó.

A hipertónia tipikusan a modern életvitellel összefüggő betegség, kialakulásában a genetikai tényezők mellett, a helytelen életmódnak, a túlsúlynak, a dohányzásnak, illetve a krónikus stressznek egyaránt fontos szerepe van. A betegség gyakran nem jár látványos tünetekkel, így akár éveken át is folytatódhat például az érrendszer károsodása, anélkül, hogy erről az érintettnek bármilyen sejtése is lenne.

Bár a magas vérnyomás felismerése egy egyszerű,  szinte bárhol elvégezhető a vérnyomásmérés, mégis sokaknál csak későn, már a szövődmények jelentkezésekor ismerik fel a problémát.  Ezért kiemelten fontos az öngondoskodás, annak részeként az otthoni vérnyomásmérés, hiszen a többször mért, 140/90 Hgmm-es értéket meghaladó vérnyomás figyelmeztető jel, amely észlelésekor mielőbb orvoshoz kell fordulni, hogy időben felismerhető legyen a betegség, és elkerülhetőek legyenek a szövődmények, köztük  a szívinfarktus, a szélütés vagy a vesebetegség.

magas vérnyomás hipertónia Duna Plaza világnap
Kapcsolódó cikkek