Cégvilág

Földgáz: Évente 250-300 milliárd forint úszik el

Évente 250-300 milliárd forinttal fizetünk többet a gázért, mert az uniós átlagnál 10-15 százalékkal drágábban importálunk, mert a hatósági árban oda nem tartozó elemek vannak.

Az árképzést ezen felül (az ipari felhasználók rovására) keresztfinanszírozás terheli, mert a hővel kapcsolt áramtermelésben átláthatatlan támogatások vannak, végül, mert a fogyasztói energiahatékonyság ösztönzése nem megfelelő – állítja az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviseleti Egyesülete (Ipenerg).

A szakmai tömörülés azonban megoldást is kínál az árak lejjebb szorítására. Bíznak például abban, hogy a magyar–szlovák vezetéki összeköttetés megépítésével és az ausztriai HAG vezeték kapacitásainak megnövelésével olyan módon javulnak majd a magyar tárgyalási pozíciók, hogy a 2015-től hatályos orosz gáz importárait a mostaninál már kedvezőbb képlet határozza meg. Igaz, a szlovák interkonnektort még le kell fektetni, az osztrák féllel pedig meg kell állapodni, hogy az eddiginél nagyobb nyomással küldje a gázt Magyarországra.

Vannak lehetőségek a túl nagy biztonsági tárolói kapacitások piaci hasznosításában is. A lakossági árak alacsonyan tartása érdekében már most is kivehet a tárolóból lakossági fűtési célra 285 millió köbmétert az MVM, de az Ipenerg szerint további mennyiségeket kellene hasznosítani, például az ipari felhasználóknak. Fel lehetne kínálni a kapacitások egy részét a Déli Áramlat projektnek is vagy Szerbiának, biztonsági célokra.

Az Ipenerg képviseletében Zarándy Tamás a tegnapi sajtóbeszélgetésen egyúttal rámutatott, hogy míg a biztonsági tárolóban lévő gázt minden fogyasztó megfinanszírozta, abból most csak a felhasználók egy hányadának jut. A nagyfogyasztók hátrányt szenvednek amiatt is, hogy a gázpiaci versenyfeltételek nem teljesek. Az említett ausztriai importkapacitásoknak például a nagyfogyasztók csak a töredékéhez férnek hozzá, mert azok jelentős részét a szabályozás az egyetemes piacra szállító E.Onnak és MVM-nek juttatta. Mindez olyan hátrányt okoz az iparnak, ami a gazdaságunk versenyképességének romlásához vezet, emiatt munkahelyek is veszélybe kerülnek.

támogatás hatósági ár Ipenerg földgáz
Kapcsolódó cikkek